Handelspraktijken en consumentenbescherming:
recente topics onder de loep

Dr. Stijn Claeys en mr. Arne Baert (Racine)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024

Verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten. Wet van 5 juni 2023 gepubliceerd in het Staatsblad van 9 augustus 2023 (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Die bedoeling van de wet is een “privaat/publiek” partnerschap op te zetten ter bescherming van de consumenten bij insolventie van een reisorganisator of een doorverkoper gedurende de jaren 2023 tot en met 2028. De wet heeft uitwerking met ingang van 1 januari 2023.

Volgende wijzigingen werden voorzien:

  1. Aan de wet van 21 november 2017 betreffende de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten werd toegevoegd welke vorm de bescherming moet hebben in het geval van insolventie van reisorganisatoren of doorverkopers. Het bekrachtigt aldus het KB van 29 mei 2018 betreffende de bescherming tegen insolventie bij de verkoop van pakketreizen, gekoppelde reisarrangementen en reisdiensten, waarin bepaald is dat deze bescherming de vorm moet aannemen van een verzekeringsovereenkomst.
  2. De wet vermeldt uitdrukkelijk dat de bescherming in geval van insolventie van reisorganisatoren of doorverkopers evenzeer geldt voor pakketreizen als voor reizen die afzonderlijk worden verkocht door de organisator of de doorverkoper die als tussenpersoon optreedt.
  3. De wet past het oorspronkelijk garantiestelsel aan: het voorziet immers dat, in geval van insolventie van een organisator of doorverkoper die gevestigd is in België, de verzekeringsonderneming het totale bedrag van de vergoedingen die zij moet uitbetalen kan beperken. Boven dat plafond zal de Staat het grootste deel van de verschuldigde tussenkomst voor zijn rekening nemen. Dit systeem zal gelden voor een periode van zes jaar, vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 december 2028. Om de financiering van de tussenkomst van de Staat te verzekeren, moeten de betrokken verzekeringsondernemingen jaarlijks een anticipatieve bijdrage voor deze staatstussenkomst storten. Die storting dient te gebeuren aan een daartoe opgericht organiek fonds.
  4. Omwille van de doeltreffendheid en de bescherming van reizigers, moet de verzekeringsonderneming zelf haar verzekerden schadeloos stellen met naleving van de wettelijke en contractuele voorwaarden. In de mate waarin de verzekeringsonderneming tussenbeide komt voor rekening van de Staat, beschikt ze over een subrogatievordering ten aanzien van de Staat.

Lees hier de volledige fiche van het Wetsontwerp

Lees ook volgende artikelen:

» Bekijk alle artikels: Handel & Consument