Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024


Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Zekerheden: een update
aan de hand van wetgeving en rechtspraak

Mr. Ivan Peeters en mr. Philip Van Steenwinkel (Hogan Lovells)

Webinar op vrijdag 8 november 2024


Aansprakelijkheid van hulppersonen
in en buiten de contractketting.
Een analyse in het licht van Boek 6

Prof. dr. Ignace Claeys en mr. Camille Desmet (Eubelius)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Recente wetgevende ontwikkelingen
met impact op de bouwsector

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


De nieuwe wet op de private opsporing

Dhr. Bart De Bie (i-Force) en mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024

Contractsweigering kan rechtsmisbruik zijn – Cassatie-arrest van 27 april 2020 (LegalNews.be)

Auteur: LegalNews.be

Publicatiedatum: 27/05/2020

De feiten

De verkoper van een caravan en de oorspronkelijke huurder van een standplaats op een camping was contractueel gerechtigd de huur over te dragen aan de kopers van de caravan.

De uitbater van de camping weigert de standplaats te geven omdat het verlenen van de standplaats  “afbreuk zou doen aan de nagestreefde standing van de camping”, niettegenstaande het een “quasinieuwe caravan” betrof die “zich reeds op de camping bevond”.

Volgens de rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen, afdeling Brugge (10 april 2019) was de  werkelijke reden van de weigering hierin gelegen is dat zij de commissie bij de verkoop is misgelopen.

De visie van het Hof van Cassatie van 27 april 2020

Het middel voert in essentie aan dat de appelrechter de weigering om aan de kopers van de caravans een standplaats voor een stacaravan te verhuren, ten onrechte als abusief heeft beschouwd omdat het voordeel van de campinguitbater bij deze contractweigering niet werd geraamd, noch afgewogen aan het aan de koper van de caravan berokkende nadeel.

Rechtsmisbruik bestaat in de uitoefening van een recht op een wijze die kennelijk de grenzen te buiten gaat van de uitoefening van dat recht door een bedachtzaam en voorzichtig persoon. Dat is onder meer het geval wanneer het veroorzaakte nadeel buiten verhouding staat tot het voordeel dat de houder van het recht nastreeft of heeft verkregen. Bij de beoordeling van de belangen die in het geding zijn, moet de rechter rekening houden met alle omstandigheden van de zaak.

De rechter oordeelt op grond van de omstandigheden van de zaak onaantastbaar of de uitoefening van een recht rechtsmisbruik uitmaakt. Het Hof gaat niettemin na of de rechter uit zijn vaststellingen dergelijk misbruik kon afleiden.

De appelrechter betrekt volgens het Hof van Cassatie de voordelen van de contractsweigering voor de campinguitbater in zijn oordeel en kon bijgevolg naar recht oordelen dat deze buiten verhouding staan tot het nadeel van de kopers van de caravan die zich genoodzaakt zagen hun caravan met verlies te verkopen zodat de contractsweigering abusief is.

Het cassatieberoep is niet ontvankelijk.

Lees hier het Cassatie-arrest