Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Recente wetgevende ontwikkelingen
met impact op de bouwsector

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Vastgoedtransacties
door én met administratieve overheden:
overheidsopdracht of uitgesloten vastgoeddienst?

Dhr. Constant De Koninck (Rekenhof)

Webinar op donderdag 13 juni 2024


Aansprakelijkheid van hulppersonen
in en buiten de contractketting.
Een analyse in het licht van Boek 6

Prof. dr. Ignace Claeys en mr. Camille Desmet (Eubelius)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024

Instrumentendecreet gepubliceerd in het Staatsblad van 3 juli 2023 (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Op dinsdag 24 oktober 2023 (15.00-17.00 uur)  geeft mr. mr. Bart De Becker tijdens de webinarUpdate Omgevingsrecht: tien recente wijzigingen onder de loep een praktijkgericht overzicht van tien recente wijzigingen, waarvan de impact door elke practicus in de bouw- en vastgoedwereld terdege moet gekend zijn. Nadien wordt deze webinar ‘on demand’ aangeboden.

***

In het Staatsblad van 3 juli 2023 verscheen het Decreet van 26 mei 2023 betreffende het realisatiegerichte instrumentarium of kortweg het Instrumentendecreet.

Oorsprong van het Decreet

Het Instrumentendecreet zet een logische en noodzakelijke vervolgstap in de bundeling en afstemming van omgevingsinstrumenten met het oog op ruimtelijke realisaties op het terrein.
De instrumentenkoffer uit het decreet Landinrichting wordt verruimd (met bestaande, verbeterde en nieuwe instrumenten), maar tegelijk wordt ook een ruimere maar afgewogen inzet van deze instrumenten nagestreefd.

Het Instrumentendecreet omvat :

  • een algemeen luik met basisbegrippen en bepalingen over de doelstelling van het decreet en de afgewogen inzet van instrumenten (titel 1);
  • een luik rond harmonisering, met name van compenserende vergoedingen (titel 2) en van de koopplichten (titel 3);
  • een luik met nieuwe instrumenten, met name activiteitenconvenanten en -contracten (titel 4), verhandelbare ontwikkelingsrechten (titel 5) en de billijke schadevergoeding (titel 6);
  • een uitgebreid deel met wijzigingsbepalingen van andere decreten, ter verbetering van bestaande grondgebonden en realisatiegerichte instrumenten (titel 7);
  • een slotgedeelte, met bepalingen over de evaluatie en codificatie van het Instrumentendecreet, alsook de nodige overgangsbepalingen en inwerkingtredingsbepalingen (titel 8).

Ingrijpend is de wijziging van de  planschadevergoeding, of de vergoedingsregeling voor eigenaren van gronden die door een bestemmingswijziging (via een Ruimtelijk Uitvoeringsplan) in waarde dalen doordat ze niet langer bebouwbaar zijn, terwijl ze dat voor de inwerkingtreding van het gewijzigde RUP wel waren.

De vergoeding wordt bepaald door nieuw op te richten ‘landcommissies’ en ook de mogelijkheid om planschade te krijgen bij gronden die meer dan 50m van de rooilijn liggen is nieuw.

Ook wordt er een billijke schadevergoeding voorzien wanneer er, door nieuwe plannen, de facto een bouwverbod komt bij al afgeleverde vergunningen, en dit zowel voor individuele projecten als bij verkavelingsvergunningen.

De gerechtelijke procedure om planschadevergoedingen te claimen wordt vervangen door een administratieve procedure, waardoor de procedure toegankelijker zal worden voor grondeigenaren.

Lees hier het Decreet

Lees ook de artikelen:

» Bekijk alle artikels: Bouw & Vastgoed