Wenst u meerdere opleidingen
te volgen bij LegalLearning?

Overweeg dan zeker ons jaarabonnement 

 

Krijg toegang tot +150 opleidingen

Live & on demand webinars

Voor uzelf en/of uw medewerkers


Vennootschapsrecht:
recente wetgeving en rechtspraak
anno 2025

Mr. Joris De Vos en mr. Laurens Engelen (Dentons)

Webinar op vrijdag 17 oktober 2025


Conflicten in rechtspersonen

Mr. Vanessa Ramon (Cygnus Advocaten)

Webinar op donderdag 9 oktober 2025


Overname van activa of activiteiten van een onderneming in moeilijkheden, in een procedure van overdracht onder gerechtelijk gezag of in (stil) faillissement

Mr. Jens Vrebos en mr. Marlies De Brabandere

(Crivits legal)

Webinar op dinsdag 21 oktober 2025


Zekerheden anno 2025
: een update aan de hand van
wetgeving en rechtspraak

Mr. Ivan Peeters (NautaDutilh)

Mr. Philip Van Steenwinkel (Hogan Lovells)

Webinar op dinsdag 14 oktober 2025


Contracten anno 2025
Concrete vragen over samenloop tussen contractuele en buitencontractuele aansprakelijkheid en over de aansprakelijkheid van hulppersonen

Prof. dr. Ignace Claeys en prof. dr. Thijs Tanghe (Eubelius)

Webinar op donderdag 3 juli 2025

Wat is het nut van een verzekering bestuurders-aansprakelijkheid? (Reyns Advocaten)

Auteur: Nicolas Verhelle (Reyns Advocaten)

Bestuurders van vennootschappen worden geconfronteerd met een reeks verantwoordelijkheden en verplichtingen. Het is dan ook van essentieel belang om de aansprakelijkheid van bestuurders te begrijpen en het belang van het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering onder de aandacht te brengen.

Wat is bestuurdersaansprakelijkheid?

In België dragen bestuurders van ondernemingen een aanzienlijke verantwoordelijkheid. Zij zijn niet alleen verantwoordelijk voor het (dagelijks) beheer en bestuur van de vennootschap, maar ook voor het naleven van de wettelijke en statutaire verplichtingen van de vennootschap. Dit houdt in dat bestuurders aansprakelijk kunnen worden gesteld voor fouten die zij maken in de uitoefening van hun functie.

Bestuurdersaansprakelijkheid kan voortkomen uit gewone bestuursfouten, schendingen van de vennootschapswetgeving of schending van de statuten van de vennootschap.

Gewone bestuursfouten maken een algemene fout uit die u als bestuurder maakt tijdens de uitvoering van uw bestuursopdracht. Denk daarbij aan het afsluiten van een te duur contract, het niet bijwonen van de vergaderingen van het bestuursorgaan, het laattijdig protesteren van een factuur, een arbeidsongeval, het nalaten een noodzakelijke verzekering namens de vennootschap af te sluiten of het vergeten een handelshuurovereenkomst te hernieuwen, enz..

Bij schending van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen of de statuten van de vennootschap, denkt men onder meer aan het niet naleven van de alarmbelprocedure, schending van de belangenconflictenregeling of bijvoorbeeld het niet tijdig neerleggen van de jaarrekening.

Bestuurdersaansprakelijkheid op grond van buitencontractuele aansprakelijkheid, alsook specifieke aansprakelijkheden (bijvoorbeeld in het kader van insolventie, zie onze nieuwsbrief over wrongful trading), zijn ook mogelijk.

Wat is het nut van een aansprakelijkheidsverzekering?

Gezien de mogelijke financiële en persoonlijke gevolgen van bestuurdersaansprakelijkheid, is het afsluiten van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering een verstandige stap. Deze verzekering dekt de persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders voor schade die ontstaat door fouten gemaakt tijdens de uitoefening van hun functie. Het biedt een beschermingsmechanisme tegen claims die het persoonlijk vermogen van de bestuurder kunnen aantasten.

Wat in het geval er geen aansprakelijkheidsverzekering is afgesloten?

Moet u zich dan zorgen maken? Aansprakelijkheid is in het algemeen beperkt tot handelingen die afwijken van wat van een normaal, voorzichtig en zorgvuldig bestuurder verwacht mag worden. Dit beoordelingskader houdt rekening met de omstandigheden waarin bestuurders beslissingen moeten nemen.

Ook voorziet de vennootschapswetgeving een beperking van de aansprakelijkheid tot specifieke grensbedragen. De hoogte hiervan is afhankelijk van de omvang van je vennootschap, gemeten aan de hand van haar balanstotaal en omzet. Hierbij moet echter een belangrijke kanttekening worden gemaakt: deze aansprakelijkheidsbeperking geldt enkel voor toevallige lichte fouten.

Dit neemt niet weg dat het nuttig blijft om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. De premie is bovendien als beroepskost aftrekbaar en kan ook gedragen worden door de vennootschap.

Bron: Reyns Advocaten

Boeken in de kijker: