HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Aandeelhoudersovereenkomsten
in het licht van de nieuwe wetgeving

Mr. Michaël Heene (DLA Piper)

Webinar op vrijdag 31 mei 2024


Ondernemingsstrafrecht:
wat wijzigt er door boek I en boek II van het Strafwetboek?

Mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024


De nieuwe wet op de private opsporing

Dhr. Bart De Bie (i-Force) en mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024

Relaties tussen medeoprichters: hoe leg je de basis voor toekomstige groei? (Deminor)

Auteur: Stéphanie Abiraad (Deminor)

Het starten van een bedrijf is een spannende en uitdagende ontdekkingstocht die medeoprichters dicht bij elkaar brengt terwijl ze werken aan een gemeenschappelijk doel. Het kan echter ook een stressvolle en veeleisende ervaring zijn die kan leiden tot onderlingen conflicten en spanningen.

Er kunnen zich verschillende problemen voordoen:

  • verschillende verwachtingen op vlak van de groei en de ontwikkeling van het bedrijf;
  • uiteenlopende ideeën over de respectievelijke rollen en verantwoordelijkheden van de medeoprichters;
  • niet op elkaar afgestemde meningen over hoe eigendom en aandelen tussen hen verdeeld moeten worden;
  • gebrekkige communicatie, misverstanden en meningsverschillen;
  • persoonlijke conflicten of botsende persoonlijkheden die een efficiënte samenwerking kunnen bemoeilijken;
  • burn-out en stress;
  • het gevoel dat de ene meer bijdraagt aan het bedrijf dan de andere.

Deze zaken kunnen leiden tot verwarring, spanning en wrevel die op hun beurt belemmeringen kunnen vormen voor het besturen van de start-up en de ontwikkeling ervan kunnen bemoeilijken.

Daarom is het voor medeoprichters van cruciaal belang om hun relatie te formaliseren en ervoor te zorgen dat iedereen meedoet op lange termijn. Hier zijn enkele stappen die medeoprichters kunnen nemen om hun relatie te structureren:

  1. Bespreken van visie en lange termijn doelstellingen
    Medeoprichters moeten hun lange termijn doelstellingen en visie over het bedrijf onderling open bespreken om ervoor te zorgen dat zij op één lijn zitten en naar dezelfde doelstellingen toewerken.
  2. Bepalen van rollen en verantwoordelijkheden
    Voor elk teamlid moeten duidelijke rollen en verantwoordelijkheden worden bepaald om verwarring of misverstanden te voorkomen. Het is belangrijk dat elke medeoprichter zijn rol en de bijhorende verwachtingen goed begrijpt.
  3. Opzetten van een duidelijk besluitvormingsproces
    Medeoprichters moeten een duidelijk besluitvormingsproces vastleggen om ervoor te zorgen dat beslissingen tijdig en doeltreffend worden genomen.
  4. Bepalen van de strategie bij een exit-scenario
    Dit onderwerp is vaak een taboe voor medeoprichters. Ze zijn echter wel genoodzaakt een exit-strategie, zoals een buy-out of een overname te bespreken en overeen te komen voor het geval dat één van hen in een vroeg stadium of later in het proces besluit het bedrijf te verlaten.
  5. Uitwerken van een geschillenregeling
    Er moet een proces van geschillenbeslechting worden bepaald voor het geval zich in de toekomst conflicten voordoen. Dit kan stappen omvatten zoals bemiddeling, arbitrage of de inschakeling van een neutrale derde partij. Dit kan de start-up aanzienlijk helpen een conflict tussen medeoprichters te overleven.
  6. Opstellen van een oprichtersovereenkomst
    Een oprichtersovereenkomst schetst de voorwaarden van de relatie tussen de medeoprichters, de rechten en verantwoordelijkheden van elke oprichter en de procedures voor besluitvorming, geschillenbeslechting en de verkoop van de onderneming. De overeenkomst kan ook bepalingen bevatten over vergoeding, equity vesting of de overdracht van aandelen tussen oprichters.
  7. Organiseren van regelmatige check-ins
    Medeoprichters moeten duidelijke communicatiekanalen instellen om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is en op één lijn zit wat betreft de doelstellingen van het bedrijf. Regelmatige checks of vergaderingen kunnen helpen om iedereen op één lijn te houden en ervoor te zorgen dat eventuele problemen of zorgen worden aangepakt.
  8. Inschakelen van een adviseur of mentor
    Het inschakelen van een adviseur of mentor kan zorgen voor een waardevolle begeleiding en een frisse kijk op de groei en de ontwikkeling van het bedrijf. Aangezien ondernemen een eenzame beleving kan zijn, kan de steun van een meer ervaren ondernemer voor de medeoprichters een grote hulp zijn om hun uitdagingen aan te gaan en ze met een ander perspectief te benaderen.

Door rollen en verantwoordelijkheden te definiëren, een duidelijk besluitvormingsproces vast te stellen en een oprichtersovereenkomst op te stellen, kunnen medeoprichters de basis leggen voor een succesvolle en langdurige samenwerking. Op die manier zorgen ze ervoor dat iedereen in dezelfde richting blijft gaan. Voeg daar wederzijds respect, transparantie en positieve communicatie aan toe en u hebt het recept voor een gezonde relatie tussen medeoprichters.

Bron: Deminor

» Bekijk alle artikels: Vennootschappen & Verenigingen