HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Ondernemingsstrafrecht:
wat wijzigt er door boek I en boek II van het Strafwetboek?

Mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024


De nieuwe wet op de private opsporing

Dhr. Bart De Bie (i-Force) en mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op donderdag 17 oktober 2024


Aandeelhoudersovereenkomsten
in het licht van de nieuwe wetgeving

Mr. Michaël Heene (DLA Piper)

Webinar op vrijdag 31 mei 2024

Familiebedrijven en private equity: een match of een mismatch? (Deminor)

Auteur: Jasper Durbin (Deminor)

Familiebedrijven hebben unieke kenmerken die hen onderscheiden van traditionele niet-familiebedrijven, waarbij vooral het behoud op lange termijn voor toekomstige generaties prioriteit heeft.

Eén van de, voor veel familiebedrijven, cruciale aspecten is het behoud van een sterk gevoel van familiewaarden binnen de onderneming en een cultuur die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Aandeelhouders in deze bedrijven geven prioriteit aan het opvolgingsproces van hun aandelen om een gezonde voortzetting van hun “levenswerk” te verzekeren. Hoewel familieleden soms geschikte opvolgers zijn, is dit niet altijd het geval. In dergelijke situaties moeten de aandeelhouders de mogelijkheid overwegen of een externe partij, bijvoorbeeld een private equity onderneming, het bedrijf overneemt. De vraag is dan of deze partijen, in het bijzonder, familie- en private equity ondernemingen, al dan niet bij elkaar passen.

Potentiële overnemers van familiebedrijven

Er zijn twee belangrijke soorten potentiële kopers voor (familie)bedrijven: financiële overnemers en strategische overnemers.

Strategische overnemers, zoals concurrenten, zijn niet altijd de ideale of geprefereerde keuze voor familieaandeelhouders gezien de concurrentie in het verleden. Daarom kunnen financiële overnemers, voornamelijk private equity ondernemingen, een haalbaar alternatief zijn voor familie-eigenaren die van plan zijn uit hun bedrijf te stappen of een deel ervan te verkopen.

Private equity ondernemingen investeren in bedrijven met een sterk groeipotentieel en verschaffen het nodige kapitaal en expertise om het bedrijf te helpen groeien en slagen.

Private equity

Uit een recente studie van Graves, Seet en Michiels* blijkt dat door private equity gesteunde ondernemingen de managementpraktijken en de productiviteit binnen het verworven bedrijf verbeteren en dat zij consistent goed worden geleid.

Ondanks de bevindingen in deze studie aarzelen veel familiebedrijven om in zee te gaan met private equity ondernemingen omdat zij zich zorgen maken over het verlies van identiteit en controle door de (nieuwe) aandeelhouders. Het bedrijfsmodel van de private equity onderneming om een bedrijf op te kopen, te verbeteren en met winst te verkopen kan tot dit probleem leiden. Bovendien zijn familiebedrijven die minder inzicht hebben in de werking van private equity, niet geneigd hun aandelen aan deze bedrijven te verkopen.

Het moet geweten zijn dat private equity ondernemingen over het algemeen de aandeelhouders van familiebedrijven ten goede komen. Dit door bijvoorbeeld de aandeelhouderswaarde te verhogen door gebruik te maken van hun netwerk, ervaring, sectorkennis, werving, digitale transformatie en het concurrentievoordeel te vergroten door te fuseren met andere bedrijven.

Dat wil niet zeggen dat het allemaal rozengeur en maneschijn is om met een private equity onderneming te werken. Negatieve private equity strategieën omvatten soms het gebruik van extreme kostenbesparende mechanismen en korte termijnfocus om de marges te verhogen om hun vereiste IRR te bereiken of bijvoorbeeld het aangaan van een berg schulden die het bedrijf dan met zijn inkomsten moet terugbetalen.  Deze negatieve effecten kunnen worden verzacht door een goede overeenkomst met de private equity onderneming uit te werken, zodat toekomstige conflicten worden vermeden.

Besluit

Kortom, familiebedrijven moeten de optie van verkoop aan een private equity-onderneming niet zonder meer verwerpen. Ondanks de bezorgdheid over het verlies van identiteit en het private equity model, kunnen private equity ondernemingen echte waarde bieden aan familiebedrijven.

Daarom, wanneer de opvolging van hun bedrijf gepland wordt, moeten aandeelhouders van familiebedrijven alle opties onderzoeken, inclusief private equity financiering. Met goede afspraken voor het familiebedrijf, kan private equity-partnerschap zeker een match zijn.

Bron: Deminor

» Bekijk alle artikels: Vennootschappen & Verenigingen