Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Vereffening-verdeling van nalatenschappen:
16 probleemstellingen

Mr. Nathalie Labeeuw (Cazimir)

Webinar op vrijdag 26 april 2024


Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024

Luxemburg introduceert een UBO- en trustregister (De Broeck, Van Laere & Partners)

Auteur: De Broeck, Van Laere & Partners

Publicatiedatum: 05/01/2018

De parlementsleden van het Groothertogdom van Luxemburg bespreken op dit moment de goedkeuring van twee wetsontwerpen tot omzetting van de EU-richtlijn van 20 mei 2015 inzake de voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld of terrorismefinanciering.

De wetsontwerpen hebben tot doel de inrichting van twee centrale registers die inlichtingen zullen bewaren over enerzijds de begunstigden van rechtspersonen en anderzijds over Luxemburgse trusts.

1. UBO-register

Op straffe van boetes gaande van 1.250 EUR tot 1.250.000 EUR, zullen Luxemburgse ” entiteiten ” als verplichting hebben :

– Het opvragen, bewaren in vermelden in het Register van bepaalde inlichtingen over hun uiteindelijke begunstigden; en

– Het meedelen van deze inlichtingen aan de nationale overheden, zelfregulerende organen en de door de Luxemburgse Witwaswetgeving beoogde professionelen die om inlichtingen verzoeken.

De beoogde ” entiteiten ” zijn o.a. de commerciële vennootschappen, burgerlijke vennootschappen, VZW’s en stichtingen. De binnen de EER beursgenoteerde vennootschappen zullen vrijgesteld blijven.

Het Register zal toegankelijk zijn voor: nationale overheden, zelfregulerende organen, door de Luxemburgse Witwaswetgeving beoogde professionelen en in Luxemburg wonende personen en organisaties met een rechtmatig belang.

Deze laatste categorie zal echter een beperktere toegang hebben tot de Registers.

De Luxemburgse “entiteit” kan altijd een gemotiveerd verzoek indienen voor beperkte toegang tot gegevens indien de toegang tot deze gegevens de veiligheid van een persoon in gevaar zou brengen (omwille van een risico op fraude, ontvoering, afpersing, geweld- of intimidatie) en ingeval de gegevens minderjarigen en onbekwamen betreffen.

2. Trustregister (onder de Wet van 7 juli 2017 inzake trust en fiduciaireovereenkomsten)

Voor elke trust zal de Luxemburgse fiduciaire :

– Dezelfde inlichtingen opvragen en bewaren als voor het Begunstigdenregister m.b.t. de oprichter, trustees, eventuele protector, begunstigde en elke andere persoon die door directe of indirecte eigendom of via andere middelen de uiteindelijk zeggenschap over de trust uitoefent. Indien die laatste rechtspersonen zijn : de maatschappelijke naam, het adres van de maatschappelijke zetel en het inschrijvingsnummer;

– De identiteit of het inschrijvingsnummer van deze personen en/of entiteiten meedelen aan de nationale overheden indien hierom wordt verzocht;

– Hun fiduciairestatus aangeven bij de door de Luxemburgse Witwaswetgeving beoogde professionelen en hen enkele inlichtingen verstrekken, in het kader van een zakelijke relatie of een transactie die een bepaald bedrag overschrijdt.

– Dezelfde informatie opnemen in een elektronisch Register wanneer aan een trust fiscale gevolgen zijn gebonden.

Gelieve te noteren dat de wetsontwerpen nog niet goedgekeurd zijn en bijgevolg nog kunnen gewijzigd en/of aangevuld worden.

Bronnen:

– Projet de loi n° 7217 instituant un registre des bénéficiaires effectifs et portant 1. transposition des dispositions de la directive (UE) 2015/849 du Parlement européen et du Conseil du 20 mai 2015 relative à la prévention de l’utilisation du système financier aux fins du blanchiment de capitaux ou du financement du terrorisme (…) ; 2. modification de la loi modifiée du 19 décembre 2002 concernant le registre de commerce et des sociétés ainsi que la comptabilité et les comptes annuels des entreprises.

– Projet de loi n° 7216 instituant un Registre des fiducies et portant transposition de l’article 31 de la directive (UE) 2015/849 du Parlement européen et du Conseil du 20 mai 2015 relative à la prévention de l’utilisation du système financier aux fins du blanchiment de capitaux ou du financement du terrorisme (…)

Lees hier het originele artikel

» Bekijk alle artikels: Successie & Vermogen