Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024


Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024

Klein beschrijf: inschrijving in het bevolkingsregister is een noodzakelijke voorwaarde tot behoud verlaagd tarief en gezinsuitbreiding is geen overmacht (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Op de website van Vlabel werd op 6 december 2023 de beslissing van de rechtbank van eerste aanleg te Gent van 20 september 2023 gepubliceerd.

Waarover ging de discussie?

De belastingplichtigen kochten bij notariële akte van 29 maart 2016 een woonhuis. De akte werd geregistreerd op 30 maart 2016. Op grond van art. 2.9.4.2.1, §1 VCF genoten belastingplichtigen op deze aankoop de toepassing van het verlaagd verkooprecht van 5% (klein beschrijf). De aankoopakte bevat de vereiste fiscale verklaring, met daarin de verbintenis van de belastingplichtigen om aan de inschrijvingsplicht op het adres van het verkregen onroerend goed te zullen voldoen (inschrijving binnen de 3 jaar vanaf datum akte en behoud gedurende 3 jaar zonder onderbreking), zulks tot behoud van het verlaagd tarief. Daarnaast genoten de belastingplichtigen op grond van art. 2.9.3.0.2, §1 VCF de gunst van het verhoogd abattement.

Aangezien de belastingplichtigen niet voldaan hebben aan de voorwaarden voor het klein beschrijf (geen onafgebroken inschrijving gedurende 3 jaar in het verkregen goed vanaf datum inschrijving op 6 oktober 2016 tot 9 september 2019) werden op naam van de belastingplichtigen de aanvullende aanslagen in de registratiebelasting gevestigd voor het aanslagjaar 2016.

De belastingplichtigen dienden een bezwaarschrift in. Zie voerden aan dat ze onmiddellijke na het verlijden van de notariële aankoopakte in de woning waren ingetrokken, maar omdat zij nog niet gehuwd waren, hadden zij hun apart domicilieadres behouden en zich pas na hun officiële huwelijk op 16 september 2016 laten inschrijven op het adres van de aangekochte woning. De belastingplichtigen voegden stukken toe om dat aan te tonen. Zij voerden nog aan dat zij de woning bij notariële akte van 16 oktober 2019 opnieuw verkochten omdat de woning ondertussen met 3 kleine kinderen erbij te klein was geworden, zodat zij deze op het ogenblik van de verkoop feitelijk reeds meer dan 3,5 jaar onafgebroken bewoond hadden. Ze vroegen om in die omstandigheden ontlast te worden van de lastens hen in rekening gebrachte registratiebelasting. Bij beslissing van 18 februari 2022 werd het bezwaarschrift afgewezen als ongegrond, zulks op basis van een uitgebreide motivering.

De visie van de rechtbank

Enkel door de inschrijving in het bevolkingsregister op het adres van het aangekochte goed gedurende een onafgebroken termijn van 3 jaar kan het gunsttarief worden behouden. De eventualiteit dat de verkrijger er effectief zou wonen en verblijven, volstaat niet. De stukken die de belastingplichtigen voorleggen, zijn dan ook niet dienstig. subjectief gegeven. Wat voor de ene onaanvaardbaar lijkt (te klein, onaangepast), is dit niet voor de andere. Overmacht vereist dat gesteund wordt op objectieve feiten, los van persoonlijke appreciatie of het individueel aanvoelen. Bovendien is de keuze van gezinsuitbreiding gevolgd door een verhuis, een bewuste vrije en weloverwogen keuze van de belastingplichtigen geweest waarbij allerlei afwegingen tegenover elkaar worden gezet. Een bewuste keuze sluit overmacht uit.

Lees verder

» Bekijk alle artikels: Successie & Vermogen