Handelspraktijken en consumentenbescherming:
recente topics onder de loep

Dr. Stijn Claeys en mr. Arne Baert (Racine)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Aandachtspunten bij het opstellen
en analyseren van ICT-contracten

Mr. Lynn Pype en mr. Liesa Boghaert (Timelex)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024

Mind the gap bij Britse webshops (aternio)

Auteur: Sophie Claeys (aternio)

Publicatiedatum: 08/03/2021

Het Verenigd Koninkrijk heeft sinds 1 januari 2021 de EU definitief verlaten. Dit impliceert dat het Verenigd Koninkrijk nu als een ‘derde land’ wordt beschouwd, net zoals bijvoorbeeld China of Amerika. Dat heeft ook zo zijn gevolgen voor de aankoop van uw pakjes op Britse webshops. Ogenschijnlijk goedkope zaken worden op het einde van de rit vaak een pak duurder. Waarop moet u allemaal letten bij aankopen via Britse webshops? We zoeken het hierna voor u uit.

Uiteenlopende berichtgeving op webshops

In het consumentenprogramma ‘De inspecteur’ op Radio 2 kwam men alvast tot een eerste vaststelling: niet alle Britse webshops leveren nog aan Europese consumenten. Zo staat er op sommige sites te lezen: “Vanwege beperkingen verstuurt de webshop geen goederen meer naar adressen buiten het VK.”  Hopelijk is dit slechts een tijdelijk gegeven.

Op andere websites zijn Europeanen wel nog welkom, en lijken we wel koopjes te kunnen doen. Net voor je een bestelling wil betalen, zákt soms zelf de prijs! Maar laat je echter niet vangen …

De Britse btw valt in dit geval weg voor Europese (zijnde niet-Britse) klanten. Daardoor wordt het product op het eerste zicht een stuk goedkoper. Maar de website vermeldt wel duidelijk dat er in het land van de consument (hier België) wellicht nog btw en soms ook andere taksen zullen verschuldigd zijn.

Andere websites garanderen dan weer dat de aangegeven prijs alles omvat, zowel taksen, btw enz. Er zouden dan in principe geen kosten meer mogen bijkomen…

Hoe zit het nu?

Los van de verschillende berichtgevingen op diverse websites, moet het Vereningd Koninkrijk sinds 1 januari 2021 beschouwd worden als een ‘derdeland’. Op vlak van taksen betekent dit een ‘invoer’, net zoals bij goederen uit China of Amerika.

Wat betekent dit nu concreet? Heeft je pakje een waarde van maximum €22? Dan hoef je geen extra kosten betalen, dus geen Belgische btw of invoerrechten. Heeft je pakje daarentegen een waarde van meer dan €22? Dan is hierop Belgische btw te betalen (standaardtarief 21% of soms 6% of 0%, afhankelijk van het soort goed).

Heeft je pakje een waarde van meer dan €150? Dan moet je naast de Belgische btw ook nog eens invoerrechten betalen.

Wanneer moet je die bijkomende kosten betalen?

Zoals hoger vermeld, krijg je op de meeste website te horen dat er naast de te betalen prijs nog btw of invoerrechten verschuldig zijn. Ook als webshops spreken over een “all-in prijs” bestaat nog steeds een kans dat je achteraf moet bijbetalen.

Maar wanneer moet je die bijkomende kosten dan betalen?

Indien er btw verschuldigd is, kan deze pas bepaald worden bij de aflevering. De btw wordt immers berekend op de aankoopprijs vermeerderd met de eventuele invoerrechten. De btw wordt berekend op die som.

En aan wie moet ik dan die btw en/of invoerrechten betalen?

Die bijkomende kosten zal je aan de postbode of de koerier  betalen die het pakje aan je deur komt leveren. Hij zal je hiervoor een betalingsbewijs geven. De koerier zorgt er vervolgens voor dat het geld goed bij de douane terechtkomt.

Douanekosten?

Sommige webshops rekenen voortaan ook een extra kost aan, onder het mom van “douanekosten”. Besef dat dit echter niet de invoerrechten of btw zijn. Het is een extra om hun eigen kosten voor alle bijkomende administratie (paperassen, formulieren…) te regelen.

Conclusie

Kijk voortaan goed uit je doppen wanneer je iets op een Britse webshop bestelt. Ook al beweert een webshop dat de prijs alles omvat,  het is niet ondenkbaar dat u toch nog bijkomende taksen (zoals invoerrechten en btw)  zal moeten betalen.

Lees hier het originele artikel

» Bekijk alle artikels: Handel & Consument