Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024


Handelspraktijken en consumentenbescherming:
recente topics onder de loep

Dr. Stijn Claeys en mr. Arne Baert (Racine)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Aandachtspunten bij het opstellen
en analyseren van ICT-contracten

Mr. Lynn Pype en mr. Liesa Boghaert (Timelex)

Webinar op donderdag 16 mei 2024

Productaansprakelijkheid. Akkoord bereikt op 14 december 2023 over een nieuwe Europese richtlijn (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Het doel van de herziene productaansprakelijkheidsrichtlijn is om uniforme regels op te stellen voor lidstaten, te zorgen voor een goede werking van de digitale en circulaire economie en slachtoffers van beschadigde of defecte producten te helpen een eerlijkere schadevergoeding te krijgen.

Toepassingsgebied van de herziene aansprakelijkheidsregels

Om de veranderingen in de digitale en groene wereld beter te weerspiegelen, moet de bestaande definitie van een product worden uitgebreid met software-updates, artificiële intelligentie of digitale diensten (bv. robots, drones of smart-homesystemen).

Tegelijkertijd sluiten de herziene regels open source of vrije software uit van het toepassingsgebied, omdat dergelijke software afhankelijk is van verbeteringen van gebruikers. De ontwikkelaars kunnen dus niet aansprakelijk worden gesteld voor schade die door andere gebruikers kan worden veroorzaakt.

Schade

Momenteel erkent de richtlijn alleen fysieke schade als een legitieme reden om schadevergoeding te eisen. Onder de nieuwe regels zal het mogelijk zijn om compensatie te vragen voor medisch erkende psychologische schade, waarvoor therapie of medische behandeling nodig is. Er kan ook schadevergoeding worden geëist voor de vernietiging of onomkeerbare beschadiging van gegevens (bijvoorbeeld het wissen van bestanden van een harde schijf).

Aansprakelijkheid

Volgens de herziene richtlijn moet er altijd iemand in de EU aansprakelijk kunnen worden gesteld voor schade door een defect product, zelfs als het product buiten de EU is gemaakt. Dit kan de importeur zijn of een vertegenwoordiger van de fabrikant. Als er geen aansprakelijk bedrijf is, kunnen consumenten nog steeds compensatie krijgen via nationale regelingen.

Lees het persbericht van 14 december 2023

» Bekijk alle artikels: Handel & Consument