Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Recente wetgevende ontwikkelingen
met impact op de bouwsector

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024


Aansprakelijkheid van hulppersonen
in en buiten de contractketting.
Een analyse in het licht van Boek 6

Prof. dr. Ignace Claeys en mr. Camille Desmet (Eubelius)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Vastgoedtransacties
door én met administratieve overheden:
overheidsopdracht of uitgesloten vastgoeddienst?

Dhr. Constant De Koninck (Rekenhof)

Webinar op donderdag 13 juni 2024

Samenvoegen van privatieve kavels in een appartementsgebouw. Administratief Standpunt Vlabel van 11 september 2023 (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Wanneer meerdere personen samen eigenaar zijn van bijvoorbeeld een appartementsgebouw en een mede-eigenaar toestemming krijgt om de privatieve kavels waarvan hij eigenaar is, samen te voegen en om te vormen tot één groot duplexappartement waarna de aandelen in de gemeenschappelijke delen herverdeeld worden aangezien deze duplex meer waard is dan de oorspronkelijke privatieven, dan heeft deze wijziging van de aandelen in de gemene delen wel een wettelijke basis met name artikel 3.85,§1, 2de lid BW maar is er geen sprake van een nieuwe verdeling die kadert in een rechtsvordering tot wijziging zoals voorzien in artikel 3.92 BW. Overeenkomstig dit laatste artikel kan iedere mede-eigenaar aan de rechter vragen de verdeling van de aandelen in de gemeenschappelijke gedeelten te wijzigen, indien die verdeling onjuist is berekend of indien zij onjuist is geworden ingevolge aan het gebouw aangebrachte wijzigingen en geeft deze wijziging uitzonderlijk slechts aanleiding tot de heffing van het algemeen vast recht.

In casu is er echter geen sprake van een gerechtelijke tussenkomst en dient de beslissing van de algemene vergadering tot wijziging als een overeenkomst tussen partijen aanzien te worden.

Aangezien deze aandelen in de gemene delen in onderling overleg worden herverdeeld, gaat het dus om een conventionele overdracht en in dat geval wordt verkooprecht geheven voor zover het niet onder het BTW-stelsel valt. De redenering vloeit voort uit de basisstelling van de fiscale administratie: het aandeel in de gemene delen vormt een onderdeel van een kavel die exclusief toebehoort aan een mede-eigenaar.

Lees hier het SP 23028

» Bekijk alle artikels: Bouw & Vastgoed, Successie & Vermogen