Aansprakelijkheid van hulppersonen
in en buiten de contractketting.
Een analyse in het licht van Boek 6

Prof. dr. Ignace Claeys en mr. Camille Desmet (Eubelius)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Vastgoedtransacties
door én met administratieve overheden:
overheidsopdracht of uitgesloten vastgoeddienst?

Dhr. Constant De Koninck (Rekenhof)

Webinar op donderdag 13 juni 2024


Recente wetgevende ontwikkelingen
met impact op de bouwsector

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024

Renovatieverplichting van zowel residentiële als niet-residientiële gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Lydian)

Auteurs: Dario Petosa en Bruno Stroobants (Lydian)

  • Net zoals er in Vlaanderen een renovatieverplichting geldt voor niet-residentiële gebouwen sinds 1 januari 2022 en voor residentiële gebouwen sinds 1 januari 2023, heeft de Brusselse Regering nu ook actie ondernomen en een renovatieverplichting voorzien voor zowel residentiële als niet-residentiële gebouwen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
  • De renovatieverplichting is vervat in de ordonnantie van 7 maart 2024 tot wijziging van de ordonnantie van 2 mei 2013 houdende het Brussels Wetboek van Lucht, Klimaat en Energiebeheersing met het oog op de implementatie van de strategie voor de renovatie van de gebouwen (de Ordonnantie).
  • Alle eigenaars, vruchtgebruikers, erfpachthouders, opstalhouders en tot slot verenigingen van mede-eigenaars van residentiële gebouwen met EPB-label G of F zullen ten laatste tegen 2033 alle vereiste renovatiewerkzaamheden moeten uitvoeren om minstens het EPB-label E te bekomen. De eigenaars, vruchtgebruikers, erfpachthouders, opstalhouders en tot slot de verenigingen van mede-eigenaars van gebouwen met EPB-label E of D beschikken over een periode van twintig jaar na inwerkingtreding van de Ordonnantie om het EPB-label C te verkrijgen.
  • Wat betreft de niet-residentiële gebouwen, zal de Brusselse Regering nog nadere EPB-eisen bepalen waaraan de gebouwen zullen moeten voldoen. De termijn om aan deze EPB-eisen te voldoen is daarentegen wel reeds bepaald. De respectievelijke EPB-eisen zullen binnen de tien en twintig jaar na inwerkingtreding van de Ordonnantie moeten bereikt zijn.
  • De EPB-eisen waaraan de gebouwen moeten voldoen, zullen om de vijf jaar worden herzien en, in voorkomend geval, worden aangepast aan de technische vooruitgang.
  • Aangezien de renovatieverplichting aan het EPB-label gekoppeld is, voorziet de Ordonnantie dat, binnen de vijf jaar na de inwerkingtreding van de Ordonnantie, iedere eigenaar, vruchtgebruiker, erfpachthouder, opstalhouder en tot slot iedere vereniging van mede-eigenaars over een geldig EPB-certificaat moet beschikken of bij gebreke daaraan dit door een EPB-deskundige moet laten opstellen.
  • Indien de renovatieverplichting niet wordt volbracht binnen de voormelde opgelegde termijnen, dan geldt er een administratieve geldboete en een hoofdelijke aansprakelijkheid ingeval van meerdere eigenaars, vruchtgebruikers, erfpachthouders, opstalhouders of mede-eigenaars.
  • De Ordonnantie voorziet in een mogelijkheid om een afwijking van de EPB-eisen te verzoeken op grond van technische, functionele en/of economische redenen. Een dergelijk verzoek moet één jaar voor het einde van de termijn om aan de EPB-eisen te voldoen, worden ingediend bij het Leefmilieu Brussel.
  • De Brusselse Regering zal nog bepalen wanneer de artikelen van de Ordonnantie met betrekking tot de renovatieverplichting in werking zullen treden.

Bron: Lydian

» Bekijk alle artikels: Bouw & Vastgoed