Recente wetgevende ontwikkelingen
met impact op de bouwsector

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Aansprakelijkheid van hulppersonen
in en buiten de contractketting.
Een analyse in het licht van Boek 6

Prof. dr. Ignace Claeys en mr. Camille Desmet (Eubelius)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Vastgoedtransacties
door én met administratieve overheden:
overheidsopdracht of uitgesloten vastgoeddienst?

Dhr. Constant De Koninck (Rekenhof)

Webinar op donderdag 13 juni 2024


Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024

Raad voor Vergunningsbetwistingen: rechtsmacht wordt uitgebreid. Ontwerp van decreet aangenomen op 12 juli 2023 (LegalNews)

Auteur: Marc Vandecasteele (LegalNews)

Op dinsdag 24 oktober 2023 (15.00-17.00 uur)  geeft mr. mr. Bart De Becker tijdens de webinarUpdate Omgevingsrecht: tien recente wijzigingen onder de loep een praktijkgericht overzicht van tien recente wijzigingen, waarvan de impact door elke practicus in de bouw- en vastgoedwereld terdege moet gekend zijn. Nadien wordt deze webinar ‘on demand’ aangeboden.

***

Het decreet voorziet in de toewijzing van de jurisdictionele beroepen tegen de besluiten houdende definitieve vaststelling van ruimtelijke uitvoeringsplannen (RUP’s), stedenbouwkundige verordeningen en voorkeursbesluiten en projectbesluiten inzake complexe projecten aan de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RvVb).

De motivering voor het decreet is het feit dat de huidige organisatie van de bestuursrechtspraak een potentiële rem zet op de creatie van een gunstig investeringsklimaat in Vlaanderen door vertraging en onduidelijkheid te creëren in de rechtsbescherming van het betrokken publiek. Een  maatschappelijk relevant investeringsproject loopt momenteel grote vertraging op indien een jurisdictioneel beroep wordt ingesteld tegen zowel het toepasselijke RUP of de relevante stedenbouwkundige verordening als tegen de individuele vergunningsbeslissing die rust op deze reglementaire besluiten. Ook bij complexe projecten, die per definitie maatschappelijk relevant zijn, geeft het jurisdictioneel beroep tegen het definitieve voorkeursbesluit en/of het projectbesluit in de praktijk aanleiding tot een belangrijke vertraging in de realisatie.

De verwevenheid van de procedures bij de RvS en bij de RvVb in deze materie creëert ook onduidelijkheid voor de rechtzoekende. Terwijl een omgevingsvergunning of een onteigeningsbesluit in het bestaande kader dient aangevochten te worden bij de RvVb, moet een beroep tegen het relevante RUP of de toepasselijke stedenbouwkundige verordening worden gericht tot de RvS. De besluiten inzake complexe projecten daarentegen kunnen, zelfs indien ze gelden als vergunningsbeslissing, enkel worden aangevochten bij de RvS.

Daarnaast verhindert de verwevenheid van de procedures ook de verdere optimalisering van de Vlaamse bestuursrechtspraak in omgevingszaken.

De Vlaamse Regering heeft in het regeerakkoord 2019-2024 daarom vooropgesteld de  bestuursrechtspraak te optimaliseren zodat investeringsprojecten sneller en gemakkelijker kunnen worden gerealiseerd.

De exclusieve bevoegdheid van de federale staat inzake de procedure bij de RvS maakt het echter onmogelijk voor het Vlaamse Gewest om de werking van de afdeling Bestuursrechtspraak te optimaliseren.

De RvVb, daarentegen, beschikt reeds over een snellere procedure, zonder tussenkomst van een auditoraat, en over een ruime waaier aan decretale mogelijkheden om in een efficiënte, kwaliteitsvolle en volledige geschillenbeslechting te voorzien.

Om voormelde redenen draagt het decreet op basis van de impliciete bevoegdheden van het Vlaamse Gewest de bevoegdheid inzake beroepen tegen de definitieve vaststelling van RUP’s, stedenbouwkundige verordeningen en voorkeursbesluiten en projectbesluiten inzake complexe projecten over aan de RvVb.

Lees hier de volledige fiche van het Decreet

Lees hier het artikel ‘Uitbreiding rechtsmacht Raad voor Vergunningsbetwistingen: Raad van State maakt op 2 juni 2023  haar negatief advies bekend’

» Bekijk alle artikels: Bouw & Vastgoed