Aansprakelijkheid van hulppersonen
in en buiten de contractketting.
Een analyse in het licht van Boek 6

Prof. dr. Ignace Claeys en mr. Camille Desmet (Eubelius)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Vastgoedtransacties
door én met administratieve overheden:
overheidsopdracht of uitgesloten vastgoeddienst?

Dhr. Constant De Koninck (Rekenhof)

Webinar op donderdag 13 juni 2024


Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Recente wetgevende ontwikkelingen
met impact op de bouwsector

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024

Het ID van uw huis: de woningpas (Forum Advocaten)

Auteurs: Frederic Rosiers en Annelies Janssen (Forum Advocaten)

Alle beschikbare nuttige informatie over uw woning in één overzichtelijk digitaal document? Dat kan. Meer nog, uw woningpas is intussen al enige tijd beschikbaar, zij het met de informatie waarover de overheid thans reeds beschikt.

De woningpas (Decreet van 30 november 2018 betreffende de gebouwenpas) wordt thans uitgebreid met het asbestattest, uitgevoerde werken, renovatieverplichting en klimaatbestendigheid.

U vindt uw (gratis) woningpas op https://woningpas.vlaanderen.be.

De digitale woningpas als levend document

In uw digitale woningpas staat alle relevante en beschikbare informatie aangaande uw woning, zoals onder meer informatie aangaande:

  • Gebouw, indeling, ligging
  • Energie
  • Isolatie en beglazing
  • Installaties
  • Bodem
  • Vergunningen
  • Mobiscore
  • Woningkwaliteit
  • Water en riolering

Ook de beschikbare informatie aangaande het recent verplichte asbestattest zal alhier worden opgenomen. Tevens is de woningpas recentelijk uitgebreid met informatie omtrent de renovatieverplichting (voor niet-residentiële gebouwen met aanvang vanaf 01/01/2023) en klimaatbestendigheid (groenblauwpeil).

U hebt tevens de mogelijkheid om zelf gegevens aan te vullen en bewijsstukken zoals facturen op te laden, bijvoorbeeld indien u renovatiewerken hebt uitgevoerd.

Uw woningpas zal doorheen de tijd worden aangepast en aangevuld, naargelang de gegevens waarover de overheid beschikt.

Wordt uw woning nu al geïdentificeerd?

In principe wordt elke woning nu reeds geïdentificeerd, maar hou er rekening mee dat uw woningpas heden mogelijks onvolledig is. De overheid beschikt immers niet noodzakelijk over alle relevante gegevens. Zo zou het kunnen dat u intussen iets aan uw woning hebt veranderd waarvan de overheid nog niet op de hoogte is.

Waarvoor dient de woningpas en hoe gebruik ik het?

De woningpas is voornamelijk in het leven geroepen zodat de koper bij een overdracht van de woning volledig op de hoogte is van de beschikbare gegevens omtrent de te koop gestelde woning. Al deze gegevens worden nu gebundeld in één digitale woningpas, hetgeen voor de kandidaat-koper overzichtelijk is. Hebt u een woning op het oog? Vraag de verkoper dan naar de woningpas!

Evenwel is dit document ook voor uzelf als eigenaar zeer nuttig. Zo kan u nagaan hoe energiezuinig uw woning thans is of informatie terugvinden aangaande de overstromingsgevoeligheid van de omgeving. Tevens hebt u de mogelijkheid om andere personen (bijvoorbeeld uw architect) inzage te verlenen in uw woningpas.

Bent u vastgoedmakelaar?  Informeer de kandidaat-koper correct!

U hebt als vastgoedmakelaar een advies- en informatieverplichting. Als vastgoedmakelaar dient u alle relevante informatie aangaande de te koop gestelde woning kenbaar te maken aan de koper. In dat opzicht is het nuttig om aan uw opdrachtgever – de verkoper – inzage te vragen in de woningpas, zodat deze desgevallend eveneens aan de kandidaat-koper kan worden bezorgd.

Bron: Forum Advocaten

» Bekijk alle artikels: Bouw & Vastgoed