Aansprakelijkheid van hulppersonen
in en buiten de contractketting.
Een analyse in het licht van Boek 6

Prof. dr. Ignace Claeys en mr. Camille Desmet (Eubelius)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Recente wetgevende ontwikkelingen
met impact op de bouwsector

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Vastgoedtransacties
door én met administratieve overheden:
overheidsopdracht of uitgesloten vastgoeddienst?

Dhr. Constant De Koninck (Rekenhof)

Webinar op donderdag 13 juni 2024


Het nieuwe Boek 6 en de impact inzake verzekeringen:
een analyse aan de hand van 10 knelpunten

Mr. Sandra Lodewijckx en mr. Pieter-Jan Van Mierlo (Lydian)

Webinar op vrijdag 26 april 2024


Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024

Bevriezing van de huurindex. Geldt dit ook voor uw huurwoning? (Gevaco Advocaten)

Auteur: Charlotte Van Thienen (Gevaco Advocaten)

Eén van de meest actuele nieuwsitems is de huidige energiecrisis, waarmee zowat iedere Vlaming geconfronteerd wordt. De prijzen voor elektriciteit swingen de pan uit.

Het is om die reden dat de Vlaamse Regering tegemoet is willen komen aan huurders van slecht geïsoleerde woningen.

Eén van de energiemaatregelen die de Vlaamse Regering heeft afgekondigd in haar Septemberverklaring is de bevriezing van de indexatie van de huurprijzen vanaf 1 oktober 2022, voor niet-energiezuinige woningen, gedurende een periode van één jaar.

Deze maatregel is bedoeld om huurders te ondersteunen tijdens deze energiecrisis. Door de hoge inflatie dreigen zij geconfronteerd te worden met hoge prijsstijgingen. Wanneer zij bovendien gehuisvest zijn in een slecht geïsoleerde woning, worden zij bovendien geconfronteerd met een hoge energiefactuur en worden zij bijgevolg dubbel gestraft.

In een slecht geïsoleerde woning is de energiecrisis namelijk extra hard voelbaar.

Huurwoning met EPC-label E of F of zonder EPC-label

De afgekondigde maatregel is niet van toepassing op iedere huurovereenkomst die in Vlaanderen werd afgesloten voor 1 oktober 2022, doch heeft enkel betrekking op energieverslindende woningen, met name huurwoningen met een EPC-label E of F of huurwoningen zonder EPC-label, die als hoofdverblijfplaats worden verhuurd.

Dit houdt concreet in dat huurders van dergelijke woningen gedurende het komende jaar éénzelfde huurprijs zullen betalen en deze niet geïndexeerd kan worden.

Voor woningen met een EPC-label D mag de helft van de huurindex doorgerekend worden aan de huurder. De huurprijs voor dergelijke woningen zal dus maar beperkt stijgen.

Wanneer u een woning verhuurt of huurt met een EPC-label A+, A, B of C, verandert er niets en kan de huurprijs geïndexeerd worden. De prijs van de huurwoning zal dan mee stijgen met de gezondheidsindex.

Deze maatregel geldt niet voor studentenhuurovereenkomst en verhuring via sociale huisvestigingsmaatschappijen.

Verbod tot en met 30 september 2023

De Vlaamse regering heeft beslist om de huurprijzen een jaar lang te bevriezen. Het verbod op de huurindexatie geldt bijgevolg van 01 oktober 2022 tem 30 september 2023.

Na 30 september 2023 mogen de huurprijzen terug geïndexeerd worden, maar dan wel volgens een aangepaste formule, waarbij een correctiefactor toegepast zal worden, die moet voorkomen dat de huurprijzen na een jaar zonder huurindex plots sterk de hoogte inschieten.

Achterstallige indexaties

Wanneer de huurprijs volgens het huurcontract vanaf 1 oktober 2022 geïndexeerd kon worden en u als verhuurder de huurder reeds voordien in kennis had gesteld van de nieuwe huurprijs die verschuldigd was vanaf 1 oktober 2022, bent u als huurder niet gehouden om deze aangepaste prijs te betalen, indien deze – conform de maatregel – niet of slechts ten belope van 50% geïndexeerd mocht worden.

Verbetering van de EPC na 1 oktober 2022

De maatregel van de Vlaamse regering moet verhuurders motiveren om energiebesparende maatregelen uit te voeren in de huurwoning.

Wanneer een verhuurder zou beslissen om het dak te isoleren, zonnepanelen te plaatsen of gevelisolatie aan te brengen, dan zal de woning vermoedelijk een betere EPC verkrijgen.

Indien de woning na uitvoering van deze werken een EPC-label A+, A, B of C verkrijgt, mag de verhuurder de huurprijs terug indexeren, dit vanaf de dag waarop het vernieuwde en betere energielabel is vastgesteld door een energiedeskundige.

» Bekijk alle artikels: Bouw & Vastgoed