Recente wetgevende ontwikkelingen
met impact op de bouwsector

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024


Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Aansprakelijkheid van hulppersonen
in en buiten de contractketting.
Een analyse in het licht van Boek 6

Prof. dr. Ignace Claeys en mr. Camille Desmet (Eubelius)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Vastgoedtransacties
door én met administratieve overheden:
overheidsopdracht of uitgesloten vastgoeddienst?

Dhr. Constant De Koninck (Rekenhof)

Webinar op donderdag 13 juni 2024

Begrotingsakkoord 2024: vooral verhoging van fiscale lasten (Vandelanotte)

Auteur: Dries Torreele (Vandelanotte)

Op 9 oktober werd binnen de regering een akkoord gevonden over de begroting 2024. Traditioneel zitten hier ook altijd een aantal fiscale maatregelen inbegrepen, ter compensatie van de uitgebreide overheidsuitgaven. Dat is deze keer niet anders.

Vastgoed

In een eerder gepubliceerd artikel maakten we reeds melding van de inperking van het toepassingsgebied van het 6% btw-tarief voor afbraak en heropbouw ten nadele van bouwpromotoren en projectontwikkelaars. Dit zal ongetwijfeld ook een rechtstreekse negatieve impact hebben op particuliere kopers die op vandaag reeds geconfronteerd worden met gestegen prijzen en hogere rentes.

Een andere belastingverhoging die een negatieve impact heeft op de vastgoedsector betreft de verhoging van het evenredig registratierecht voor erfpacht en opstal. Op vandaag bedraagt dit tarief 2% en dit zou conform het begrotingsakkoord worden verhoogd tot 5%. Dit heeft o.a. een negatieve impact op opstalconstructies die worden opgezet tussen grondeigenaren en promotoren, waarna die het project gesplitst verkopen. Verder zullen ook financieringsconstructies zoals een erfpacht en lease-back met niet-nieuw vastgoed een negatieve impact ondervinden.

Warmtepompen

Een derde verhoging betreft de afloop van het verlaagd tarief van 6% voor levering met installatie van  warmtepompen, zonnepanelen en boilers in gebouwen jonger dan 10 jaar. Er werd niet voorzien in een algemene verlenging na 2023, maar in een verlenging van 1 jaar beperkt tot de levering en installatie van warmtepompen. Voor gebouwen ouder dan 10 jaar blijft het tarief van 6% zoals voorheen van toepassing.

Bovenvermelde maatregelen maken op vandaag nog niet het voorwerp uit van een wetsontwerp, waardoor ze op vandaag nog besproken worden in de voorwaardelijke wijs.

Bron: Vandelanotte

» Bekijk alle artikels: Bouw & Vastgoed, Successie & Vermogen