De fiscale rechtsbijstandsverzekering – wie heeft gelijk : Koen Geens of Vincent Van Quickenborne? (Prof. Gerrit Van Daele)

Auteur: Prof. Gerrit Van Daele (docent UGent, Faculteit economie en bedrijfskunde)

Publicatiedatum: 06/08/2019

Het kwam vandaag, 1 augustus 2019, ruim in de media : de fiscaal aftrekbare rechtsbijstandsverzekering zou de premies tot pakweg 120 EUR duurder maken, aldus bepaalde partijen.  Verzekeraars vullen hun zakken via de fiscale aftrekbaarheid, met de burger en belastingbetaler als gedupeerde partij.

Minister Geens nuanceert deze berichten en heeft volledig gelijk.  Er worden immers appelen met peren vergeleken.  Een fiscaal aftrekbare polis rechtsbijstand is inderdaad duurder, maar biedt heel wat meer waarborgen dan een standaard dekking.

Een standaard verzekering rechtsbijstand bij een gespecialiseerde verzekeraar dekt voor een gezin doorgaans alleen :

  • extracontractuele conflicten in het privé leven
  • conflicten rond de brandpolis na schade aan de woning
  • conflicten rond verkeer en mobiliteit.

De fiscaal aftrekbare polis dekt veel meer dan dat. Zo worden onder meer ook contractuele conflicten in het privé leven gedekt.  En ook de juridische kosten bij echtscheiding en bouwconflicten zijn nu verzekerbaar. Die twee laatste waren voorheen quasi onverzekerbaar.

Toegegeven, de waarborgen inzake echtscheiding en bouwconflicten blijven eerder beperkt; er zijn bv lange wachttijden aan gekoppeld.  Maar hoe dan ook, voor een duurdere polis krijgt de burger een veel ruimere dekking.
Enkele voorbeelden :

  • U koopt een salon maar krijgt een verkeerde levering ? De fiscale polis helpt u in het conflict met de verkoper
  • U heeft een conflict met uw werkgever ? De fiscale polis komt tussen
  • U heeft een meningsverschil met de fiscus ? Alweer : de fiscale polis komt tussen

Wel opletten : afhankelijk van de verzekeraar en diens producten kunnen de waarborgen onderling sterk verschillen.

Vergelijken is de boodschap.

Deze drie voorbeelden tonen aan dat er appelen met peren worden vergeleken. Het is te betreuren dat bepaalde partijen politiek profijt willen halen uit een verkeerde voorstelling van de realiteit. Fake news ?

Overigens : als u een voorstel krijgt van uw verzekeraar rechtsbijstand om een fiscale polis op te starten, dan mag en kan u dat altijd weigeren. Uw huidige polis én premie wijzigt dan niet.  En u kan van verzekeraar veranderen als u dat beter uitkomt.