>>Verbeurdverklaring en art. 42, 1° en 43 Sw. Cassatie-arrest 20 maart 2019  (LegalNews.be)

Verbeurdverklaring en art. 42, 1° en 43 Sw. Cassatie-arrest 20 maart 2019  (LegalNews.be)

Auteur: LegalNews.be

Publicatiedatum: 21/05/2019

Het Openbaar Ministerie had in haar schriftelijke vordering de verbeurdverklaring (het ging concreet om een bedrag van €1.718.397,88) van het voorwerp van het misdrijf gevraagd op grond van art. 42, 1° en 43 Sw. Naar het oordeel van de strafrechter was het daarentegen een vermogensvoordeel uit het misdrijf en diende het Openbaar Ministerie geen nieuwe schriftelijke vordering neer te leggen op grond van art. 42, 3° en 43bis Sw. Correct volgens het Hof van Cassatie.

Lees hier het Cassatie-arrest van 20 maart 2019

Lees hier het artikel ‘Verbeurdverklaring per equivalent van het instrument van het misdrijf. Waarom de wetgeving werd aangepast’, waarin mr. Patrick Waeterinckx de wijzigingen toelicht.

Themadag ‘Ondernemingsstrafrecht’ op 20 juni 2019

‘Strafrecht: recente ontwikkelingen met een impact op het ondernemingsstrafrecht’ (een van de twee ochtendsessies door Prof. dr. Joachim Meese) en ‘Fiscaal strafrecht: knelpunten rond fiscale regularisatie en witwassen’ (een van de twee namiddagsessies door mr. Patrick Waeterinckx, mr. Jacques Vandeuren, mr. Ruben Van Herpe en mr. Gerd D. Goyvaerts) tijdens de Themadag ‘Ondernemingsstrafrecht’ (4 apart te volgen sessies).

Elke deelnemer aan de Themadag ontvangt het ‘Wetboek Ondernemingsstrafrecht – 2019’ (uitgave Larcier ter waarde van € 80), dat met meer dan 700 blz., een perfecte actuele documentatie is voor iedereen die met een of meerdere aspecten van het ondernemingsstrafrecht wordt geconfronteerd.

‘De strafrechtelijke aansprakelijkheid van de rechtspersoon’: ochtendsessie tijdens de Zomeracademie Larcier op donderdag 4 juli

Op donderdag 4 juli 2019 is ‘Aansprakelijkheid’ het thema van de tweede dag van de Zomeracademie Larcier, die georganiseerd wordt in samenwerking met LegalNews.be.

Een van de 4 sessies is ‘De strafrechtelijke aansprakelijkheid van de rechtspersoon’ door Prof. dr. Joachim Meese (hoofddocent Universiteit Antwerpen, advocaat).

De andere 3 sessies (telkens boek inbegrepen) zijn:

  • Verjaring en aansprakelijkheid (Prof. dr. Ignace Claeys, hoofddocent Universiteit Gent, advocaat-vennoot Eubelius en dr. Thijs Tanghe, advocaat Eubelius)
  • Verkeersrecht: actualia aansprakelijkheids- en verzekeringsrecht (mr. Stéphane Vereecken, advocaat-vennoot Charlier Advocaten, praktijkassistent vakgroep burgerlijk recht UGent)
  • Strafrechtelijke en burgerrechtelijke aansprakelijkheid van werkgever én leidinggevenden (mr. Daan De Backer, advocaat Claeys & Engels)
2019-05-21T12:07:46+00:00 21 mei 2019|Categories: Straf- en strafprocesrecht|Tags: , |