>>Onmiddellijke aanhouding: in toekomst zou bij veroordeling in principe, op vordering van het openbaar ministerie, onmiddellijke aanhouding volgen, tenzij de rechter om bijzondere redenen anders beslist (LegalNews.be)

Onmiddellijke aanhouding: in toekomst zou bij veroordeling in principe, op vordering van het openbaar ministerie, onmiddellijke aanhouding volgen, tenzij de rechter om bijzondere redenen anders beslist (LegalNews.be)

Auteur: LegalNews.be

Publicatiedatum: 14/10/2019

Momenteel geeft de wet aan de rechter enkel de mogelijkheid om bij veroordeling tot een gevangenisstraf een onmiddellijke aanhouding op te leggen, mits de rechter aantoont dat te vrezen valt dat de veroordeelde zich aan de uitvoering van de straf onttrekt.

Dit blijkt te weinig garanties te bieden tegen de mogelijkheid dat iemand in afwachting van zijn hoger beroep nieuwe strafbare feiten pleegt.

Het systeem wordt daarom omgedraaid: bij veroordeling volgt in principe, op vordering van het openbaar ministerie, onmiddellijke aanhouding, tenzij de rechter om bijzondere redenen anders beslist.

Het instellen van dit automatisme zou bijvoorbeeld kunnen vermijden dat iemand in afwachting van zijn hoger beroep nieuwe feiten pleegt omdat hij vrij rondliep of zich aan de strafuitvoering zou onttrekken in afwachting van zijn proces in beroep.

Er kunnen altijd uitzonderlijke omstandigheden zijn die een onmiddellijke aanhouding in de weg staan, daarom zou de rechter kunnen afwijken van de algemene regel.

Lees hier het wetsvoorstel

2019-10-14T13:13:57+00:00 14 oktober 2019|Categories: Straf- en strafprocesrecht|Tags: |