Het nieuwe Boek 6 en de impact
voor de bouw- en vastgoedsector:
10 aandachtspunten

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op dinsdag 23 april 2024


Aansprakelijkheid van hulppersonen
in en buiten de contractketting.
Een analyse in het licht van Boek 6

Prof. dr. Ignace Claeys en mr. Camille Desmet (Eubelius)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Het nieuwe Boek 6 en de impact inzake verzekeringen:
een analyse aan de hand van 10 knelpunten

Mr. Sandra Lodewijckx en mr. Pieter-Jan Van Mierlo (Lydian)

Webinar op vrijdag 26 april 2024


Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Vastgoedtransacties
door én met administratieve overheden:
overheidsopdracht of uitgesloten vastgoeddienst?

Dhr. Constant De Koninck (Rekenhof)

Webinar op donderdag 13 juni 2024

Instandhoudingsmisdrijf zorgt voor beroering in Wallonië (GSJ Advocaten)

Auteur: GSJ Advocaten

Publicatiedatum: 14/07/2020

In een arrest van 9 juli 2020 (nr. 102/2020) deed het Grondwettelijk Hof uitspraak over een verzoek tot vernietiging van artikel 5 van het decreet van het Waalse Gewest van 16 november 2017 tot wijziging van het Wetboek van Ruimtelijke Ordening en dit omtrent de invoering van een stedenbouwkundig conformiteitsvermoeden voor sommige misdrijven.  De verzoekende partij bij het Grondwettelijk Hof meende dat er door de wettelijke ingreep sprake was van de activering van inmiddels verjaarde instandhoudingsmisdrijven en er bijgevolg sprake zou zijn van een schending van de niet-retroactiviteit van de Strafwet (artikel 14 Grondwet, artikel 7, Lid 1 EVRM en artikel 15 Lid 1 IVBPR).

Het Grondwettelijk Hof oordeelde dat verzoekende partij een foutieve lezing gaf aan de bepaling en bevestigde dat deze geen terugwerkend karakter kan hebben.

Het is wat dit betreft positief om vast te stellen dat aan deze kant van de taalgrens de discussie omtrent het instandhoudingsmisdrijf zich niet meer kan stellen.  Doordat de instandhouding voortvloeit uit het initieel oprichtingsmisdrijf kan dit worden gekwalificeerd als een zogenaamd secundair misdrijf.  In Vlaanderen werd daarom beslist sedert 1 maart 2018 om de instandhouding in ruimtelijk kwetsbaar gebied enkel nog als inbreuk te bestempelen conform artikel 6.2.2, 1° VCRO.   De instandhouding in ruimtelijk kwetsbaar gebied betreft dus geen misdrijf meer in het Vlaamse landsgedeelte.

Of deze decretale aanpassing in de praktijk nog voor discussie aanleiding zal geven zal de toekomst aantonen.  Onduidelijkheden omtrent de berekening van de verjaringstermijn zullen blijven bestaan.  En welke gevolgen heeft een verkoop van een illegale constructie gelegen in ruimtelijk kwetsbaar gebied op de verjaringstermijn voor de koper enerzijds en de verkoper anderzijds ? …

Kortom, de toepassing van de regelgeving zal ook in Vlaanderen – waar het instandhoudingsmisdrijf niet meer bestaat – nog genoeg voer voor discussie bieden.

Lees hier het originele artikel

» Bekijk alle artikels: Bouw & Vastgoed