Tewerkstelling van buitenlandse werknemers:
nakende ingrijpende wijzigingen

Mr. Sophie Maes en mr. Simon Albers (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 25 april 2024


Intellectuele eigendomsrechten in de onderneming:
wie is eigenaar van door werknemers en dienstverleners ontwikkelde creaties?

Dr. Nele Somers (ARTES) en mr. Veerle Scheys (Mploy)

Webinar op dinsdag 23 april 2024


Vakantiedagen en het arbeidsrecht

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024


Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024


HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024

Veel gestelde vraag: heb ik recht op een eindejaarspremie? (Tilleman van Hoogenbemt)

Auteur: Filip Tilleman (Tilleman van Hoogenbemt)

Publicatiedatum: 25/02/2019

Bij het begin van een nieuw jaar krijgt advocaat Filip Tilleman steevast vragen over de eindejaarspremie. Enkele hardnekkige misverstanden over de zogenaamde dertiende maand blijven de kop opsteken. We beantwoorden enkele prangende vragen: heeft elke werknemer recht op een dertiende maand, is de werkgever verplicht om deze premie te betalen en kan een ontslagen werknemer een (gedeeltelijke) eindejaarspremie eisen?

De dertiende maand: wat zegt de wet?

Bij veel werknemers rolt er op het einde van het jaar nog een extraatje uit de kast onder de vorm van een dertiende maand. Er is echter nergens in de wet voorzien dat elke werknemer per definitie recht heeft op een eindejaarspremie. Een werknemer heeft dan ook pas recht op een eindejaarspremie indien dit expliciet is voorzien in een sectorale cao of een ondernemings-cao, het arbeidsreglement of de arbeidsovereenkomst.

De macht der gewoonte.

De betaling van de eindejaarspremie gebeurt meestal, zoals het woord het zelf aangeeft, op het einde van het kalenderjaar. Het recht op een dertiende maand kan voortvloeien uit een gebruik. Dus wanneer een ondernemingen, zelfs zonder een uitdrukkelijke geschreven tekst, toch vele jaren na elkaar een dergelijke premie toekent, dan verplicht het gebruik dit ook de komende jaren te doen!

Geen vaste formule voor de berekening.

De modaliteiten van een eindejaarspremie kunnen fundamenteel verschillen tussen de ondernemingen onderling. Zo is het mogelijk dat in één sector bepaald is dat een werknemer slechts aanspraak kan maken op een eindejaarspremie indien hij of zij een bepaald aantal maanden anciënniteit heeft in de onderneming. Ook het bedrag van de eindejaarspremie kan verschillen. Meestal is het gelijk aan één maand brutoloon, zonder rekening te houden met voordelen in natura, zoals het privaat gebruik van de firmawagen.

Heeft een ontslagen werknemer recht op een 13de maand?

In de praktijk is er heel wat discussie over de vraag of een werknemer die ondertussen reeds ontslagen is in het voorbije jaar alsnog gerechtigd is op een pro rata uitbetaling in functie van het aantal maanden effectieve dienst in het voorbije jaar. Het Hof van Cassatie heeft in een arrest van 9 september 1985 geoordeeld dat indien er niets bepaald is ter zake in de tekst een eindejaarspremie pro rata moet uitbetaald worden aan de reeds ontslagen werknemers. Van dit principe kan echter rechtsgeldig afgeweken worden in de tekst van de cao of arbeidsovereenkomst door te eisen dat werknemers nog effectief in dienst moeten zijn op het ogenblik van de betaling van de eindejaarspremie.

Een domper op de feestvreugde.

Ongelukkig genoeg verknalt de fiscus het eindejaarsfeest doordat de bedrijfsvoorheffing op eindejaarspremies zeer hoog is. Ze worden immers beschouwd als “exceptionele vergoedingen”, waarvoor speciale en vooral hogere aanslagvoeten gelden dan voor het normale loon…

Lees hier het originele artikel

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid