Tewerkstelling van buitenlandse werknemers:
nakende ingrijpende wijzigingen

Mr. Sophie Maes en mr. Simon Albers (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 25 april 2024


Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024


Intellectuele eigendomsrechten in de onderneming:
wie is eigenaar van door werknemers en dienstverleners ontwikkelde creaties?

Dr. Nele Somers (ARTES) en mr. Veerle Scheys (Mploy)

Webinar op dinsdag 23 april 2024


Vakantiedagen en het arbeidsrecht

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024


HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024

Toegang tot kantoor of werkvloer enkel met een Covid-19 vaccinatiebewijs? (Dehaese & Dehaese)

Auteur: Kelly de Groof (Dehaese & Dehaese)

Publicatiedatum: 05/09/2021

Vanaf 1 september 2021 is telewerk niet langer mogelijk. Sommige werknemers keren volledig terug naar de werkvloer en andere werknemers kiezen voor een beperkt aantal dagen telewerken.

Grote bedrijven als Google, Netflix en Facebook leggen hun werknemers een verplichte Covid19-vaccinatie op als ze willen terugkeren naar de werkvloer.

Is dit een “ver van mijn bedshow” ? Mogen werkgevers in België hun werknemers dezelfde verplichting opleggen?

Welnu, in principe mag de werkgever deze verplichting niet opleggen. Waarom? De Belgische overheid heeft geen vaccinatieplicht opgelegd en waarom zou een werkgever dit dan wel mogen. Er is een vaccinatieplicht in een beperkt aantal sectoren. Je kunt denken aan de vaccinatie tegen Hepatitis B in de gezondheidssectoren en tetanus in de landbouwsectoren. Ook de poliovaccinatie bij kinderen is de enige verplichte vaccinatie met een wettelijke grondslag.

Tot op heden is er de vrije keuze om te laten vaccineren met een Covid19 vaccin. Er bestaat geen enkele wettelijke grondslag om dit te verplichten.

Mag je als werkgever dan een onderscheid maken tussen gevaccineerde en niet gevaccineerde personen bij de terugkeer naar kantoor en werkvloer en een vaccinatiebewijs vragen? Nee, dat mag je niet.

Wanneer je een onderscheid maakt tussen gevaccineerde werknemers en niet gevaccineerde werknemers dan kan er sprake zijn van discriminatie. Zeker omdat de Covid19 vaccinatie geen verplichting is maar een vrije keuze die ieder individu zelf moet maken en niet door een buitenstaander kan worden opgelegd.

Wanneer het vaccinatiebeleid in Vlaanderen goed werkt, is een groot aantal van de bevolking en dus ook op de gevaccineerde werkvloer gevaccineerd.  En als de vaccins bescherming bieden tegen een ernstige reactie op een Covid19 besmetting dan hoeft een werkgever geen onderscheid te maken tussen gevaccineerde werknemers en niet gevaccineerde werknemers en geen vaccinatiebewijs te vragen bij de ingang van de werkvloer. De mondmaskerplicht is vanaf 1 september niet langer verplicht op de werkvloer wanneer afstand kan worden gehouden. Ook hier maakt de overheid geen onderscheid tussen gevaccineerde en niet gevaccineerde personen.

De geldende hygiëne- en afstandsregels samen met de overweging “wie ziek is thuisblijven” moeten voldoende zijn voor gevaccineerde en niet gevaccineerde werknemers en er moeten geen verdere vrijheidsbeperkende maatregelen worden genomen. Er zijn geen inbreuken op de pivacy van werknemers wanneer deze regels worden gevolgd door de werkgever en de werknemers en is de zorgplicht voldaan in het kader van de wet van 4 augustus 1996 welzijn op het werk.

Wanneer je als werkgever vraagt naar de vaccinatiestatus en/of een vaccinatiebewijs, kan er sprake zijn van schending van de privacy. Zeker gezien het geen verplichte vaccinatie betreft. De bewering dat privacy vigeert boven goede gezondheid van een collega gaat naar mijn idee niet op.  Zowel de gevaccineerde werkgever als de werknemers moeten juist vertrouwen hebben in de werking van het vaccin.

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid