Tewerkstelling van buitenlandse werknemers:
nakende ingrijpende wijzigingen

Mr. Sophie Maes en mr. Simon Albers (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 25 april 2024


Vakantiedagen en het arbeidsrecht

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024


Intellectuele eigendomsrechten in de onderneming:
wie is eigenaar van door werknemers en dienstverleners ontwikkelde creaties?

Dr. Nele Somers (ARTES) en mr. Veerle Scheys (Mploy)

Webinar op dinsdag 23 april 2024


Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024


HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024

Premie voor betaling van RSZ-bijdragen van het derde kwartaal 2020 (Bellaw/SoConsult)

Auteur: Ester Van Oostveldt (Bellaw/SoConsult) 

Publicatiedatum: november 2020

We kondigden het al aan in de SoCompact van vorige week. In de Kamer werd een wetsontwerp goedgekeurd met weerom een aantal steunmaatregelen in het kader van de COVID-19-pandemie.

Het wetsontwerp bevat o.m. een reeks maatregelen die werkgevers helpen hun bijdrageplicht t.o.v. de RSZ na te komen.

Vooreerst biedt het wetsontwerp de mogelijkheid aan werkgevers die ernstige economische moeilijkheden ondervinden ingevolge het coronavirus COVID-19 om aan de RSZ om minnelijke afbetalingstermijnen te verzoeken voor de bijdragen voor het derde en vierde kwartaal 2020 en voor de tot 28 februari 2021 vervallen rechtzettingen van bijdragen. Een dergelijke mogelijkheid was al voorzien voor de bijdragen van het eerste en tweede kwartaal 2020.

Het wetsontwerp bepaalt ook dat de forfaitaire vergoeding die normaliter verschuldigd is door werkgevers die hun kwartaalvoorschotten laattijdig betalen (zie Sociaal Compendium Socialezekerheidsrecht 2020-2021nr. 591), niet van toepassing is voor de voorschotten met betrekking tot het derde en vierde kwartaal 2020.

Tenslotte kent het wetsontwerp ook een premie toe aan bepaalde categorieën van werkgevers voor de betaling van de aan de RSZ verschuldigde bedragen voor het derde kwartaal 2020. De premie wordt toegekend aan werkgevers uit de privésector die verplicht moesten sluiten als gevolg van de ministeriële besluiten van 18 oktober, 23 oktober, 28 oktober en 1 november 2020. Voor een gedetailleerde opsomming van de beoogde werkgevers verwijzen we u naar de RSZ-instructies. Via de onlinedienst Check RSZ-compensatie kunnen werkgevers ook zelf nakijken of ze in aanmerking komen voor de premie.

De premie stemt overeen met het bedrag van de netto globale werkgeversbijdrage (= de basiswerkgeversbijdrage + loonmatigingsbijdrage – bijdrageverminderingen) en de patronale solidariteitsbijdrage op studentenarbeid voor het derde kwartaal 2020.

De premie wordt door de RSZ berekend in twee fasen:

  1. In een eerste fase wordt er een voorlopige premie toegekend die wordt berekend op basis van de aangiften van het eerste kwartaal 2020.
  2. In een tweede fase, als de aangiften voor het derde kwartaal binnen zijn, wordt de bijdrage voor dat kwartaal berekend en vergeleken met het bedrag van de voorlopige premie.

Is de bijdrage voor het derde kwartaal lager dan de voorlopige premie, dan behoudt de werkgever de voorlopige premie. Is het bedrag hoger dan de voorlopige premie, dan wordt het verschil toegekend.

De premie wordt gestort op de werkgeversrekening bij de RSZ en wordt eerst toegerekend op de openstaande schulden voor het derde kwartaal 2020 en nadien, in voorkomend geval, op andere openstaande RSZ-schulden. Indien een saldo overblijft, kan de werkgever om de uitbetaling hiervan verzoeken.

De RSZ brengt de werkgever op de hoogte van het bedrag van de premie via de e-Box Ondernemingen.

BRON: Wetsontwerp met het oog op steunmaatregelen in het kader van de COVID-19-pandemie, Kamer 2020-2021, DOC 55 1537/008.

Lees hier het originele artikel

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid