Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024


HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Vakantiedagen en het arbeidsrecht

Mr. Kato Aerts en mr. Sarah Witvrouw (Lydian)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024


Intellectuele eigendomsrechten in de onderneming:
wie is eigenaar van door werknemers en dienstverleners ontwikkelde creaties?

Dr. Nele Somers (ARTES) en mr. Veerle Scheys (Mploy)

Webinar op dinsdag 23 april 2024


Tewerkstelling van buitenlandse werknemers:
nakende ingrijpende wijzigingen

Mr. Sophie Maes en mr. Simon Albers (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 25 april 2024

Ontslag voor een Facebook Like? Het kan! (De Groote De Man)

Auteur: Céline De Pauw (De Groote De Man)

Publicatiedatum: januari 2018

Bent u een fervent ‘liker’ op Facebook? Wees dan op uw hoede want dit kan ernstige gevolgen met zich meebrengen… Waarom en hoe leest u hieronder.

Vonnis Luikse Arbeidsrechtbank

De Luikse Arbeidsrechtbank heeft recent het ontslag wegens dringende reden aanvaard van een werknemer die op staande voet werd ontslaan omwille van het liken en delen op Facebook van antisemitische artikels.

De werknemer had al verschillende waarschuwingen gekregen van de werkgever gezien hij al eerder antisemitische ‘posts’ op Facebook plaatste. De werknemer zag hier echter geen graten in. Wanneer hij opnieuw antisemitische ‘posts’ had gedeeld en ‘geliket’ werd hij op staande voet buiten gezet. De werknemer vocht zijn ontslag aan bij de Arbeidsrechtbank te Luik. Hij argumenteerde dat hij door een post te ‘liken’ niet noodzakelijk de boodschap steunt, maar de Arbeidsrechtbank was het daar niet mee eens en was van oordeel dat het ontslag terecht was gezien de werknemer het imago van de werkgever niet had mogen schaden.

Dit is niet het eerste vonnis waarin een dergelijke beslissing wordt genomen. Steeds vaker blijkt dat de kritiek die een werknemer over zijn werkgever of het beleid van zijn onderneming uit via berichten die hij post op de socialenetwerksite Facebook een tekortkoming kan vormen die een ontslag wegens dringende reden rechtvaardigt.

Recht op vrije meningsuiting?

Ik hoor u al denken: wat dan met de vrijheid van meningsuiting? Het is zo dat sommige vrijheden en rechten soms met elkaar kunnen botsen. In zo’n geval moeten deze vrijheden en rechten tegen elkaar worden afgewogen.

De Arbeidsrechtbank te Luik was in deze situatie van oordeel dat de reputatieschade van de werkgever zwaarder doorweegt dan de vrijheid van meningsuiting van de werknemer.

Het recht op vrije meningsuiting houdt dus op waar het imago van de werkgever geschaad kan worden. Als werknemer moet je er dus goed bewust van zijn welke handelingen je op sociale media stelt en of die handelingen geen negatieve invloed zouden kunnen hebben op het imago van de werkgever. De impact ervan kan namelijk groot zijn!

Loyaliteitsplicht tegenover werkgever

Ook buiten de werkuren blijft er een loyaliteitsplicht ten opzichte van de werkgever bestaan en moet men zich loyaal en ter goeder trouw gedragen. Dit vloeit voort uit het principe van de uitvoering te goeder trouw  van de arbeidsovereenkomst.

‘Liken’ of posten op facebook een grondslag voor ontslag?

Het is niet zo dat het ‘liken’ of delen van zaken die de reputatie van de werkgever zouden kunnen schaden sowieso het ontslag tot gevolg heeft. Men dient er zich wel bewust van te zijn dat de mogelijkheid bestaat dat de werkgever dit aanziet als een handeling die een dringende reden uitmaakt waardoor hij onmiddellijk tot ontslag kan overgaan.

Een dringende reden wordt in de wet omschreven als “de ernstige tekortkoming die elke professionele samenwerking tussen de werkgever en de werknemer onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt”.

Het staat de werkgever vrij in het arbeidsreglement de feiten op te sommen die door hem als dringende reden worden aanzien. In principe kan de werkgever het ‘liken’ of delen op Facebook van zaken die schade kunnen berokkenen aan de onderneming als dringende reden opnemen. Indien hier later betwisting over zou ontstaan bij een ontslag zal de rechtbank de als dringende reden vermelde feiten dienen te beoordelen.

Besluit / Vragen

U dient er zich goed bewust van te zijn dat het ‘liken’ of posten op Facebook zware gevolgen met zich kan meebrengen! Steeds vaker worden werknemers om dringende reden ontslaan wegens hun activiteiten op Facebook.

De sociale media is met andere woorden minder onschuldig dan ze zich voordoet…

Heb je hier verdere vragen over of bevindt u zich in een soortgelijke positie, contacteer onze specialisten Ondernemingsrecht voor advies.

Lees hier het originele artikel

» Bekijk alle artikels: Arbeid & Sociale zekerheid