Handelspraktijken en consumentenbescherming:
recente topics onder de loep

Dr. Stijn Claeys en mr. Arne Baert (Racine)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024


Aandachtspunten bij het opstellen
en analyseren van ICT-contracten

Mr. Lynn Pype en mr. Liesa Boghaert (Timelex)

Webinar op donderdag 16 mei 2024

Attest ‘basiskennis bedrijfsbeheer’ verleden tijd vanaf 1 september 2018 (LegalNews.be)

Auteur: LegalNews.be

Publicatiedatum: 15/06/2018

Op dit ogenblik is het zo dat elke KMO, natuurlijke persoon of rechtspersoon die in Vlaanderen een activiteit uitoefende die in het handels- of ambachtsregister moest worden ingeschreven, verplicht is het bewijs te leveren om te bewijzen dat hij/zij beschikte over de basiskennis van het bedrijfsbeheer. Dat attest ‘basiskennis bedrijfsbeheer’ kon behaald worden door een aantal vakken rond economie gevolgd te hebben in het reguliere onderwijs, bij Syntra of bij de Centra voor Volwassenenonderwijs (CVO’s).

Het decreet van 18 mei 2018 (Staatsblad van 11 juni 2018) heft elk artikel van de KMO-programmawet (zoals van toepassing in het Vlaams Gewest) met betrekking tot de basiskennis bedrijfsbeheer, en elke verwijzing naar de basiskennis bedrijfsbeheer in deze programmawet, volledig op vanaf 1 september 2018.

In zijn persbericht van 28 januari 2018 argumenteerde minister Philippe Muyters als volgt: ‘“Een algemeen ondernemersattest geeft alleen weer dat iemand op een bepaald moment in het verleden de juiste competenties had, en zegt niks over hoe die competenties zijn veranderd door de jaren heen. Ik zet veel liever in op constante ontwikkeling van ondernemerschap, want ook voor ondernemers verandert de wereld snel.”

Om hierop in te spelen en dus blijvend in te zetten op vorming en competenties, werkte de minister samen met het ondernemers- en onderwijsveld een actieplan uit waar iedereen met ondernemerszin vrijblijvend beroep op kan doen. “Het nieuwe plan bouwt voort op bestaande goede initiatieven, maar vult ze aan en is dynamischer. Het is een aanbod naar iedereen die wil werken aan ondernemerschap; jongeren in het onderwijs, starters met plannen of ondernemers die al gestart zijn.”

Lees hier het decreet van 18 mei 2018

» Bekijk alle artikels: Handel & Consument