Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024


Vereffening-verdeling van nalatenschappen:
16 probleemstellingen

Mr. Nathalie Labeeuw (Cazimir)

Webinar op vrijdag 26 april 2024


Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024

Overal langs Vlaamse wegen, komt men ‘nieuwe’ premies tegen… (Van Havermaet)

Auteur: Indra Veltjen (Van Havermaet)

Publicatiedatum: 05/03/2021

Wij informeerden u al meermaals over de verschillende premies die u kan aanvragen in het kader van de corona steunmaatregelen. We laten dan ook niet na ervoor te zorgen dat u weer helemaal mee bent met de laatste ‘nieuwe’ premies.

HET VLAAMS BESCHERMINGSMECHANISME NR. 4

Zoals wij reeds in het vorige artikel aankondigden, keurde de Vlaamse Overheid inmiddels het Vlaams Beschermingsmechanisme 4 goed. Het Vlaams Beschermingsmechanisme 4 is vergelijkbaar met zijn oudere broertjes, al doen er zich toch een aantal kleine verschillen voor.

De categorieën van mogelijke aanvragers en de toekenningsvoorwaarden voor de premie blijven in principe opnieuw ongewijzigd, maar er zit een verschil in de periode waarvoor de premie kan aangevraagd worden:

De omvang van de premie bedraagt wederom 10 % van de omzet, exclusief btw, gerealiseerd in de overeenstemmende referteperiode in 2020. Opnieuw is het maximum steunbedrag afhankelijk van het aantal werknemers in dienst. Er wordt verder voorzien in een minimum steunbedrag van € 600.

Sinds 16 februari 2021 kan u uw aanvraag indienen via de website van VLAIO. De aanvraag kan ingediend worden tot en met 15 maart 2021.

GLOBALISATIEPREMIE

In onze eerdere bijdrage gaven we ook een korte toelichting omtrent de globalisatiepremie. De Vlaamse Overheid heeft thans een en ander verduidelijkt.

VOOR WELKE ONDERNEMINGEN?

Deze premie staat open voor ondernemingen die:

  • op 30 september 2020 een actieve exploitatiezetel in het Vlaams Gewest hebben die opgenomen is in het KBO, en
  • in de periode van 1 april 2019 tot en met 31 december 2019 een omzet hadden van minstens 450.000 euro, exclusief btw, en
  • in dezelfde periode in 2020 een omzetdaling kenden van minstens 60%, en
  • in dezelfde periode in 2020 een boekhoudkundig verlies hebben geleden.

Voor ondernemingen die nog niet gestart waren in de laatste drie kwartalen van 2019 wordt de gerealiseerde omzet in de periode van 1 april tot en met 31 december 2020 vergeleken met de verwachte omzet van diezelfde periode, vermeld in het financieel plan.

Let op! Uitzonderlijke en éénmalige opbrengsten of inkomsten zullen niet worden meegeteld voor de berekening van de omzetdaling.

Om deze premie te kunnen aanvragen zal uw onderneming een vennootschap, vereniging, stichting (met een economische activiteit) met rechtspersoonlijkheid van privaat recht of een buitenlandse onderneming met een vergelijkbaar statuut moeten zijn, die voor 2019 een jaarrekening heeft neergelegd.

Ondernemingen die zich in faillissement, vereffening of ontbinding bevinden, holdingvennootschappen, patrimoniumvennootschappen, managementvennootschappen, ondernemingen waarvan de bestuurder of vennoot verbonden is met een andere onderneming die de subsidie heeft ontvangen en waaraan zij zakelijke diensten verlenen, ondernemingen die zich op 31 december 2019 in moeilijkheden bevonden, kredietinstellingen en de financiële instellingen die onder toezicht vallen van de Nationale Bank van België, komen niet in aanmerking voor de premie.

VOOR WELK BEDRAG?

De omvang van de premie bedraag 10% van de omzet, exclusief btw, voor de periode van 1 april tot en met 31 december 2019. De steun wordt echter beperkt tot 90% voor kleine ondernemingen en 70% voor middelgrote en grote ondernemingen van de niet gedekte vaste kosten in de periode van 1 april tot en met 31 december 2020.

VLAIO heeft intussen ook meer toelichting gegeven bij bepaling van het maximale steunbedrag, dat op twee manieren wordt bepaald:

1. Op basis van de verruimde tewerkstelling in de laatste 3 kwartalen van 2019 en de omzetdaling

2. Op basis van de minimale RSZ-tewerkstelling in de laatste 3 kwartalen van 2019, de minimale omzet in de laatste 3 kwartalen van 2019 en de omzetdaling 

De reeds betaalde steunbedragen (de corona hinderpremie, de corona compensatiepremie, de corona ondersteuningspremie en de subsidie in het kader van het Vlaams Beschermingsmechanisme) worden steeds in mindering gebracht van de het bedrag van deze premie.

Op 29 januari 2021 werd deze globalisatiepremie door de Vlaamse Regering goedgekeurd. Deze steunmaatregel dient nu nog te worden goedgekeurd door Europa. Van zodra dit is gebeurd, zal deze in werking treden en zal men de premie kunnen aanvragen op de website van VLAIO.

Lees hier het originele artikel

» Bekijk alle artikels: Successie & Vermogen