Het nieuwe Boek 6:
de impact op de werkvloer

Mr. Chris Persyn (Cautius)

Webinar op donderdag 4 juli 2024


Het nieuwe Boek 6 en de impact
voor de bouw- en vastgoedsector:
10 aandachtspunten

Prof. dr. Kristof Uytterhoeven (Caluwaerts Uytterhoeven)

Webinar op dinsdag 23 april 2024


Aandachtspunten bij het opstellen
en analyseren van ICT-contracten

Mr. Lynn Pype en mr. Liesa Boghaert (Timelex)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Vereffening-verdeling van nalatenschappen:
16 probleemstellingen

Mr. Nathalie Labeeuw (Cazimir)

Webinar op vrijdag 26 april 2024


Het nieuwe Boek 6 en de impact inzake verzekeringen:
een analyse aan de hand van 10 knelpunten

Mr. Sandra Lodewijckx en mr. Pieter-Jan Van Mierlo (Lydian)

Webinar op vrijdag 26 april 2024


Tewerkstelling van buitenlandse werknemers:
nakende ingrijpende wijzigingen

Mr. Sophie Maes en mr. Simon Albers (Claeys & Engels)

Webinar op donderdag 25 april 2024

Vereenvoudigde invorderingsprocedure nu ook in het buitenland mogelijk (Speyk Advocaten)

Auteur: Joachim Vanspeybrouck (Speyk Advocaten)

Publicatiedatum: 24/09/2018

In onze blog van 22/06/2016 informeerden we u over de inwerkingtreding van de vereenvoudigde invorderingsprocedure van onbetwiste geldschulden ten aanzien van professionelen, ook wel de IOS-procedure of CROS-procedure genoemd.

Dankzij deze procedure kan na tussenkomst van een advocaat op versnelde wijze via een betekening van Gerechtsdeurwaarder een uitvoerbare titel worden bekomen zonder tussenkomst van een Rechtbank.

Hoewel deze procedure goedkoper en vaak veel sneller is als alternatief van een procedure voor de Rechtbank, had deze tot nu toe het grote nadeel dat ze enkel tussen professionelen kon worden gevoerd die in België een inschrijving in de kruispuntbank van de ondernemingen hebben genomen, waardoor deze invorderingsprocedure niet bruikbaar was voor het buitenland.

Vanaf 1 oktober komt daar verandering in, en kan dit ook ten aanzien van professionelen in enkele andere Europese landen.

Op 17/09/2018 werd het Koninklijk Besluit van 17/08/2018 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad waardoor vergelijkbare databanken in NederlandFrankrijkDuitslandLuxemburgItaliëSpanje en Oostenrijkgelijkgeschakeld worden met onze kruispuntbank van de ondernemingen, met als gevolg dat de IOS-procedure binnenkort ook gebruikt zal kunnen worden in procedures lastens ondernemingen die rechtsgeldig opgenomen zijn in één van deze databanken.

Het Koninklijk Besluit treedt in werking op 01/10/2018 en vanaf dat tijdstip zullen wij u ook kunnen bijstaan voor het opstarten van de snelle IOS-procedure lastens schuldeisers in bovengenoemde landen.

Let wel, het moet nog steeds gaan om onbetwiste geldschulden tussen ondernemingen, en alle overige elementen van de procedure blijven onverkort gelden.

Het spreekt voor zich dat dit de invorderingsprocedures tegen ondernemingen in die landen ook aanzienlijk zal versnellen en daarenboven goedkoper maakt dan de bestaande procedures.

Aarzel niet ons te contacteren indien er hierover nog vragen of opmerkingen zouden zijn, of als u meer informatie zou wensen omtrent hoe Speyk.Advocaten u in het algemeen kan bijstaan in uw debiteurenbeheer.

Lees hier het originele artikel

» Bekijk alle artikels: Geschillen & Procedure