Vastgoedtransacties
door én met administratieve overheden:
overheidsopdracht of uitgesloten vastgoeddienst?

Dhr. Constant De Koninck (Rekenhof)

Webinar op donderdag 13 juni 2024


Actualia Overheidsopdrachten
2023/2024

Dhr. Constant De Koninck (Rekenhof) en mr. Peter Teerlinck (& De Bandt)

Webinar op donderdag 5 december 2024

Overheidsopdrachten : “What’s next in 2018?” (Equal)

Auteur: Equal

Publicatiedatum: 10/11/2017

De Staat heeft pas een algemene beleidsnota gepubliceerd waarin wordt uitgelegd wat de focus zal zijn inzake overheidsopdrachten.

Nu de omzetting van de richtlijnen is doorgevoerd, zal de nodige aandacht uitgaan naar de uitvoering van de bepalingen omtrent bestuur vervat in de voormelde wetten van 17 juni 2016. Het betreft de nieuwe verplichtingen inzake (driejaarlijkse) rapportering aan de  Europese Commissie, waarbij het eerste rapport in de  lente van 2018 wordt verwacht.

De regering zal erover waken dat de nodige evaluaties zullen doorgevoerd worden van de wetgeving overheidsopdrachten: tegen het einde van het eerste semester 2018 zal een evaluatie doorgevoerd worden van het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels.

Eén jaar later  zal een evaluatie volgen omtrent de techniek van de  berekeningswijze van het gemiddelde in het kader van het abnormaal prijzenonderzoek. Deze evaluaties zullen  uitgevoerd worden in grondig overleg met alle betrokken actoren, in de schoot van de Commissie voor de  overheidsopdrachten.

Tot slot zal een voorontwerp van wet worden opgemaakt tot omzetting van richtlijn 2014/55/EU inzake  elektronische facturering bij overheidsopdrachten. De  dematerialisering van de facturen sluit aan bij de wil tot modernisering van het overheidsbeheer. De technische norm is zojuist door de Europese Unie goedgekeurd en verwacht wordt dat het proces de administratieve lasten, operationele kosten en milieueffecten zal vereenvoudigen.

Bron: Algemene Beleidsnota, 24 oktober 2017, Belgische Kamer van volksvertegenwoordigers, Doc 54 2708/024

Lees hier het originele artikel

» Bekijk alle artikels: Overheid & Aanbesteding