Aandeelhoudersovereenkomsten
in het licht van de nieuwe wetgeving

Mr. Michaël Heene (DLA Piper)

Webinar op vrijdag 31 mei 2024


HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Ondernemingsstrafrecht:
wat wijzigt er door boek I en boek II van het Strafwetboek?

Mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024

Waarom de BV(BA) dé toekomstige vennootschap wordt! (LegalNews.be)

Auteur: LegalNews.be

Publicatiedatum: 10/10/2017

De modernisering van het vennootschapsrecht zal de NV niet drastisch wijzigen, maar het is wel de bedoeling dat in essentie enkel grote ondernemingen nog de vorm van een NV aannemen.

De BV wordt in de toekomst dé vennootschap en veel NV’s zullen zich omvormen naar een BV, al was het maar door het feit dat de drempels waaraan een NV moet voldoen drastisch zullen worden verhoogd.

Daar de BV (de EBVBA en de S-BVBA verdwijnen als afzonderlijk gegeven) de toekomstige vennootschap wordt, sommen we de voornaamste wijzigingen op in 10 punten:

  1. De wetgever voorziet in rechtsregels waarvan de vennoten van de BV kunnen afwijken, zodat de vennoten een BV op maat van hun onderneming kunnen maken. Aanvullende recht dus: indien de vennoten niet van de rechtsregels afwijken, zijn deze wel van toepassing.
  2. De BV zal geen kapitaal meer hebben (nu is er een minimumkapitaal van €18.550), wat al zo is in een aantal ander Europese landen. Vennoten zullen bij de oprichting wel een inbreng doen in de vennootschap, maar zullen door de afschaffing van het minimumkapitaal de aard en de omvang van de inbrengen vrij kunnen bepalen. Bij latere uitgiftes bepaalt het bestuursorgaan de uitgifteprijs in functie van werkelijke waarde en die beslissing tot uitgifte/bijkomende inbreng vereist een statutenwijziging. Samen met het kapitaal verdwijnt dus ook het fenomeen van de uitgiftepremie en de nominale waarde/fractiewaarde. Maar het fiscaal en boekhoudkundig kapitaalbegrip blijft (voorlopig) wel bestaan.
  3. Er komen nieuwe beschermingsmaatregelen voor de schuldeisers, gezien de vereiste van het minimumkapitaal wegvalt. Kapitaalvermindering en wettelijke reserve verdwijnen en alle andere rechtstreekse en onrechtstreekse uitkeringen zullen verbonden worden aan een dubbele test, meer bepaald een balans- en liquiditeitstest. De balanstest houdt in dat een uitkering er niet toe mag leiden dat het netto-actief negatief wordt, de liquiditeitstest controleert of een uitkering er niet toe leidt dat de vennootschap niet meer in staat is om haar opeisbare schulden te voldoen over een periode van minimum 12 maanden. Bij onrechtmatige uitkeringen kan er een terugvordering gebeuren bij de aandeelhouders en is er aansprakelijkheid van het bestuursorgaan. Het eigen vermogen wordt dus het werkelijke beschermingskussen voor de schuldeisers en ook de alarmbelprocedure wordt verbeterd.
  4. De regel dat het stemrecht en de winstverdeling evenredig is aan de inbreng van elke vennoot blijft, maar in de toekomst krijgen de vennoten de mogelijkheid om hun respectieve rechten conventioneel te bepalen.
  5. In de statuten zal zowel de verdeling van de winstverdelingsrechten als het stemrecht vrij kunnen bepaald worden.
  6. De BV zal, in tegenstelling tot nu, verschillende soorten van aandelen kunnen uitgeven.
  7. Op dit ogenblik is de overdraagbaarheid van aandelen beperkt wat de BVBA betreft, maar in de toekomst kunnen vennoten beslissen voor een vrije overdracht van aandelen.
  8. Converteerbare obligaties en warranten zullen ook door een BV kunnen worden uitgegeven, maar beursnotering zal niet mogelijk zijn.
  9. Net zoals nu in de CVBA zal een systeem van uittreding en uitsluiting tot de mogelijkheden behoren.
  10. Een BV met een andere vennootschap als enige aandeelhouder zou toch, in tegenstelling tot nu, van beperkte aansprakelijkheid kunnen genieten.

Dit najaar zullen Prof. Diederik Bruloot, Prof. Philippe Ernst en Prof. Kristof Maresceau deze hervorming uitvoerig bespreken in de studienamiddag ‘De modernisering van het vennootschapsrecht’ en dit op volgende data en locaties:

  • 30/11/2017 – Waerboom (Groot-Bijgaarden)
  • 13/12/2017 – Van der Valk (Beveren)

» Bekijk alle artikels: Vennootschappen & Verenigingen