>>>De vier manieren om te overlijden (HCGB Advocaten)

De vier manieren om te overlijden (HCGB Advocaten)

Successieplanning betekent ‘plannen voor het geval men overlijdt’. Daarbij is het handig te weten op welke verschillende manieren men kan overlijden.

De eerste manier is het overlijden ingevolge een (slepende) ziekte, alleszins een niet plots overlijden, waarbij de zieke bij bewustzijn is en blijft. In dat geval kan er gepland worden tot op de dag van het overlijden.

De tweede manier is het overlijden ingevolge een ziekte of alleszins een niet plots overlijden, maar waarbij de zieke niet bij bewustzijn is of alleszins niet wilsbekwaam is. Het nemen van maatregelen wordt dan problematisch, tenzij vooraf een buitengerechtelijke bescherming is tot stand gebracht. In de volksmond heet dit de ‘zorgvolmacht’.

De derde manier is het plots overlijden ingevolge een orgaanfalen.  In extremis ingrijpen kan dan niet meer. De vierde manier is het plots overlijden ingevolge een ongeval. Ook in dat geval is het te laat om maatregelen te nemen. Wel kan dit risico verzekerd worden.

De vierde manier is het plots overlijden ingevolge een ongeval. Ook in dat geval is het te laat om maatregelen te nemen. Wel kan dit risico verzekerd worden.

Lees hier het volledige artikel

Deze problematiek komt aan bod tijdens de themadag ‘Familiaal vermogensrecht’ (15/06 Sint-Niklaas)

2017-04-21T13:37:20+00:00 20 avril, 2017|Categories: Droit de la famille|Tags: |