Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024


Vereffening-verdeling van nalatenschappen:
16 probleemstellingen

Mr. Nathalie Labeeuw (Cazimir)

Webinar op vrijdag 26 april 2024

Het einde van het ‘klein en groot beschrijf’. Naar maximum 7% voor eigen woning in Vlaanderen (Tiberghien)

Auteur: Claudine Bodeux (Tiberghien)

Publicatiedatum: 28/12/2017

In de aanloop naar kerst keurde de Vlaamse regering een belangrijke hervorming van de registratiebelasting goed. Het verkooprecht voor een enige woning zal standaard 7% worden.  Dit tarief kan dalen tot 6% wanneer men een ‘Ingrijpende Energetische Renovatie’ aan de woning uitvoert en men kan daarbij nog een extra korting krijgen voor ‘bescheiden woningen’.

Bij de aankoop van onroerend goed betaalt men in Vlaanderen momenteel meestal 10% verkooprecht.  De Vlaamse Regering besliste dit tarief voor enige woningen standaard te laten dalen naar 7%.  Voorwaarde is dat men binnen de twee jaar na aankoop intrekt in de woning. Voor tweede of volgende woningen of andere types vastgoed blijft het tarief van 10% ongewijzigd behouden.

Voor huizen met een laag KI of Kadastraal Inkomen (maximum 745 euro) kan men momenteel onder bepaalde voorwaarden genieten van een zogenaamd ‘klein beschrijf’.   Aangezien het KI gebaseerd is op de huurprijzen van 1975 is het vaak geen actuele waardemeter meer voor de toestand van de woning.  Zo kunnen in de praktijk oudere, grote, gerenoveerde woningen in landelijk gebied aanspraak maken op dit ‘klein beschrijf’, terwijl nieuwe kleine appartementen in de stad aan 10% belast worden.

In de toekomst zal in Vlaanderen het KI geen criterium meer zijn bij de vaststelling van het verschuldigd verkooprecht.  Om te beoordelen of een woning ‘bescheiden’ is zal naar de aankoopprijs worden gekeken.  Is deze niet hoger dan 200.000 EUR – of 220.000 EUR voor woningen in de Vlaamse kernsteden of de Vlaamse Rand – dan is er geen verkooprecht verschuldigd op de eerste schijf van 80.000 EUR.  Afhankelijk van de aankoopprijs bespaart men zo tot 5.600 euro registratiebelasting.

Wie binnen de vijf jaar na aankoop van zijn gezinswoning een ‘Ingrijpende Energetische Renovatie’ uitvoert, betaalt in plaats van 7 slechts 6 procent registratiebelasting.  Voor de ‘bescheiden woningen’ kan daar bovenop nog een vrijstelling komen voor het verkooprecht op de eerste schijf van 80.000 euro (4.800 euro in deze hypothese). Een ‘Ingrijpende Energetische Renovatie’ is een renovatie waarbij de verwarming, koeling, luchtcirculatie,… volledig vervangen wordt én minstens 75% van de buitenschil wordt (na)geïsoleerd.

Het principe van ‘meeneembaarheid’ van de registratiebelasting voor de gezinswoning blijft behouden. Wie in het verleden al een woning kocht en een nieuwe woning koopt, kan de in het verleden betaalde registratierechten in mindering brengen. Het plafond van deze meeneembaarheid blijft 12.500 euro, maar zal voortaan worden geïndexeerd.

Deze hervorming van de registratiebelasting gaat nu voor advies naar de Woonraad, de SERV en de Raad van State. Bedoeling is alvast dat het nieuwe systeem nog voor de zomer van kracht zal worden.  Om te beoordelen of het oude of nieuwe verkooprecht van toepassing is, geldt de datum van het compromis.

Het valt te verwachten dat de verkoopmarkt van woningen in Vlaanderen stille maanden zal tegemoet gaan in afwachting van de inwerkingtreding van deze nieuwe regeling.

Lees hier het originele artikel

» Bekijk alle artikels: Successie & Vermogen