HR-aspecten bij M&A transacties

Mr. Nele Van Kerrebroeck (Linklaters)

Webinar op donderdag 16 mei 2024


Ondernemingsstrafrecht:
wat wijzigt er door boek I en boek II van het Strafwetboek?

Mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024


Aandeelhoudersovereenkomsten
in het licht van de nieuwe wetgeving

Mr. Michaël Heene (DLA Piper)

Webinar op vrijdag 31 mei 2024

Franse dividenden voordeliger dan Belgische! (voor eventjes toch) (Van Havermaet)

Auteur: Hannah Gils (Van Havermaet)

Publicatiedatum: 22/01/2021

Bent u een particuliere belegger met aandelen in Franse bedrijven? Dan kan u mogelijk een stuk belasting terugvorderen op eerder ontvangen dividenden!

Twee cassatie-arresten en vele jaren heeft het geduurd, maar ‘eindelijk’ zal de Belgische fiscale administratie het erkennen: de dubbele belasting op deze Franse dividenden is deels strijdig met het Frans-Belgisch Dubbelbelastingverdrag.

DE DUBBELE BELASTING OP DIVIDENDEN

Dividenden van buitenlandse oorsprong worden in de praktijk vaak zowel belast in de staat van waaruit ze afkomstig zijn (bronland), als in het woonland van de aandeelhouder-ontvanger, hetgeen per definitie resulteert in “dubbele belasting”.

TWEE KEER DE VOLLE POT, VOLGENS DE FISCALE ADMINISTRATIE

Het dubbelbelastingverdrag tussen België en Frankrijk kent een bijzondere bepaling die Belgische particuliere beleggers toestaat om een gedeelte van de buitenlandse bronbelasting in mindering te brengen van de nog in de woonstaat verschuldigde belasting, zodat niet twee keer de volle pot wordt betaald.

De Belgische fiscale administratie weigerde echter om die regeling uit het dubbelbelastingverdrag toe te passen, daarbij schuilend achter het Belgisch intern recht.

NIET CORRECT, VOLGENS HET HOF VAN CASSATIE

Het Hof van Cassatie heeft de fiscale administratie er recent voor de tweede keer op gewezen dat internationale afspraken moeten worden nageleefd, en niet eenzijdig kunnen worden uitgehold door het eigen nationaal recht.

De druk op de fiscale administratie leek dus niet langer houdbaar.

En zo geschiedde: op 21 januari 2021 liet het kabinet van minister VAN PETEGHEM weten dat de FOD Financiën zich naar de rechtspraak van het Hof van Cassatie, en dus het huidige Frans-Belgische Dubbelbelastingverdrag, zal schikken.

“I WANT MY MONEY BACK”

Aan deze scheve situatie wordt binnenkort een mouw gepast wanneer België en Frankrijk het eens worden over het nieuwe verdrag waarmee de recuperatie van een deel van de Franse voorheffing niet meer mogelijk is.

Belgische beleggers die echter in strijd met het huidige Belgisch-Frans dubbelbelastingverdrag ten onrechte teveel aan Belgische roerende voorheffing hebben afgedragen, hebben de mogelijkheid het onverschuldigd overschot via een formeel teruggaafverzoek te recupereren.

Lees hier het originele artikel

» Bekijk alle artikels: Vennootschappen & Verenigingen