>, Verkeersrecht, Verzekeringsrecht>Hoe zit het nu met de verzekering van uw speed pedelec? (Prof. Gerrit Van Daele)

Hoe zit het nu met de verzekering van uw speed pedelec? (Prof. Gerrit Van Daele)

Auteur: Prof. Gerrit Van Daele (docent UGent, Faculteit economie en bedrijfskunde)

Publicatiedatum: 01/08/2019

Sinds de opkomst van elektrisch aangedreven voertuigen zoals de e-bike heeft de juridische aanpak van de nieuwe elektrische mobiliteit een ware roller coaster meegemaakt.

Moest een elektrische scootmobiel verzekerd worden ?  En hoe zit het met een hooverboard of monowheel. En moet ik mijn elektrische bakfiets met 4 wielen verzekeren ?

De wetgever heeft er met de wet van 22/5/2019 komaf mee gemaakt.  Het nieuwe artikel 2bis van de wet op de motorrijtuigenverzekering van 1989 luidt als volgt: “Art. 2bis. Zijn niet onderworpen aan de verzekeringsplicht bedoeld in artikel 2, § 1, de motorrijtuigen bedoeld in artikel 1, eerste lid, die door de mechanische kracht 25 km/u niet overschrijden.

Concreet : ieder voortbewegingstoestel dat elektrisch, via ontbrandingsmotor of andere mechanische manier harder dan 25 km/u kan rijden, moet verzekerd worden. De bromfiets type A, die minder dan 25 km/u valt wel uit de boot.  Dit voertuig blijft wettelijk onderworpen aan de verzekeringsplicht.  De reden ervoor is pure fysica : een e-bike weegt gemiddeld zo’n 25 kg. De impact bij een ongeval aan bijvoorbeeld 40 km/u is door dat geringe gewicht veel kleiner dan een bromfiets die al snel 100 kg of meer weegt.

Of met andere woorden : die verplichte motorrijtuigenverzekering voor uw speed pedelec, met groene kaart, hoeft niet meer vanaf 1/6/2019, de datum waarop de wet in voege treedt. Of toch ? Want van zodra een voortbewegingstoestel sneller gaat dan die 25 km/u is de verzekeringsplicht toch nog aanwezig. Een e-bike die autonoom harder kan moet dus toch nog verzekerd worden.  Autonoom wil zeggen, puur op mechanische kracht.

Die maximum autonome snelheid valt makkelijk te achterhalen : die is op het gelijkvormigheidsattest vermeld. Maar u kan het ook gewoon aan uw fietshandelaar vragen.

Heeft u uw elektrische fiets verzekerd met een motorrijtuigenverzekering ?  Vraag uw verzekeraar dan om uw polis wegens verdwijning van risico stop te zetten.

Toch opletten: misschien zit in uw fietsverzekering ook een omnium en/of bijstand bij pech.  Opzeggen betekent wellicht dat u die dekkingen ook kwijtspeelt. Toch maar even uw polis laten nazien door uw verzekeringsadviseur, voor u een keuze maakt.

 

2019-07-31T12:42:53+00:00 1 augustus 2019|Categories: Burgerlijk recht - Verkeersrecht - Verzekeringsrecht|Tags: , , |