Auteur: Prof. Gerrit Van Daele (docent UGent, Faculteit economie en bedrijfskunde)
Publicatiedatum: 01/08/2019
Sinds de opkomst van elektrisch aangedreven voertuigen zoals de e-bike heeft de juridische aanpak van de nieuwe elektrische mobiliteit een ware roller coaster meegemaakt.
Moest een elektrische scootmobiel verzekerd worden ? En hoe zit het met een hooverboard of monowheel. En moet ik mijn elektrische bakfiets met 4 wielen verzekeren ?
De wetgever heeft er met de wet van 22/5/2019 komaf mee gemaakt. Het nieuwe artikel 2bis van de wet op de motorrijtuigenverzekering van 1989 luidt als volgt: “Art. 2bis. Zijn niet onderworpen aan de verzekeringsplicht bedoeld in artikel 2, § 1, de motorrijtuigen bedoeld in artikel 1, eerste lid, die door de mechanische kracht 25 km/u niet overschrijden.
Concreet : ieder voortbewegingstoestel dat elektrisch, via ontbrandingsmotor of andere mechanische manier harder dan 25 km/u kan rijden, moet verzekerd worden. De bromfiets type A, die minder dan 25 km/u valt wel uit de boot. Dit voertuig blijft wettelijk onderworpen aan de verzekeringsplicht. De reden ervoor is pure fysica : een e-bike weegt gemiddeld zo’n 25 kg. De impact bij een ongeval aan bijvoorbeeld 40 km/u is door dat geringe gewicht veel kleiner dan een bromfiets die al snel 100 kg of meer weegt.
Of met andere woorden : die verplichte motorrijtuigenverzekering voor uw speed pedelec, met groene kaart, hoeft niet meer vanaf 1/6/2019, de datum waarop de wet in voege treedt. Of toch ? Want van zodra een voortbewegingstoestel sneller gaat dan die 25 km/u is de verzekeringsplicht toch nog aanwezig. Een e-bike die autonoom harder kan moet dus toch nog verzekerd worden. Autonoom wil zeggen, puur op mechanische kracht.
Die maximum autonome snelheid valt makkelijk te achterhalen : die is op het gelijkvormigheidsattest vermeld. Maar u kan het ook gewoon aan uw fietshandelaar vragen.
Heeft u uw elektrische fiets verzekerd met een motorrijtuigenverzekering ? Vraag uw verzekeraar dan om uw polis wegens verdwijning van risico stop te zetten.
Toch opletten: misschien zit in uw fietsverzekering ook een omnium en/of bijstand bij pech. Opzeggen betekent wellicht dat u die dekkingen ook kwijtspeelt. Toch maar even uw polis laten nazien door uw verzekeringsadviseur, voor u een keuze maakt.