>, Verkeersrecht, Verzekeringsrecht>De groene kaart is geen verzekeringsbewijs meer (Prof. Van Daele)

De groene kaart is geen verzekeringsbewijs meer (Prof. Van Daele)

Auteur: Prof. Gerrit Van Daele (docent UGent, Faculteit economie en bedrijfskunde)

Publicatiedatum: 02/04/2019

Wijzigingen vanaf 2 april 2019

U kent ongetwijfeld de groene kaart.  Dat document moet u altijd bij hebben, als u met een motorvoertuig rijdt. Het maakt niet uit of dat voertuig een auto, vrachtwagen, motorfiets of zelfs een speed pedelec is. U moet dat document steeds in het verzekerd voertuig hebben, want het bewijst dat u verzekerd bent.

Niet zo vanaf 2 april 2019. Want vanaf dan treden enkele wijzigingen in de wetgeving op de motorrijtuigenverzekering in voege (KB 16/4/2018, KB 22/12/2017). Vanaf die dag geldt de groene kaart niet meer als bewijs dat u uw premie betaald heeft. De groene kaart verliest ook haar statuut van verzekeringsbewijs, wanneer de verzekeraar aantoont, bij een ongeval, dat uw autoverzekering geschorst of opgezegd werd.

Goede of slechte wijziging?

Deze wijziging is toch een goede zaak. Want bij gespreide betaling was een verzekeraar niet geneigd om u een groene kaart met een dekkingsperiode van een heel jaar te geven.  Met een maandelijkse premie bijvoorbeeld kreeg u een groene kaart die maar voor een kwartaal geldig was. Logisch, want een groene kaart met een dekkingsperiode van een heel jaar was gelijk ook een bewijs van betaling én dekking voor een heel jaar, ook als dat niet het geval was. Het gevolg : veel papier, een grotere kans om die groene kaart te vergeten en verwarring bij de burger.

Betaalt u dus maandelijks, per kwartaal of semestrieel ? Bij de betaling van uw eerste vervaldag krijgt u toch een groene kaart voor een vol verzekeringsjaar.

Wat bij wanbetaling, schorsing en opzeg?

Deze nieuwe procedure betekent niet dat de afhandeling bij wanbetaling wijzigt.  Wanneer de premie achterwege blijft, zal de verzekeraar nog steeds een aanmaning tot betaling sturen.

Gebeurt dit niet, dat zal via een aangetekende brief de waarborg geschorst worden.  Na verloop van tijd wordt de polis ook opgezegd.

De gevolgen van schorsing en opzeg wijzigen echter wel.  Bij schorsing zal de verzekeraar het slachtoffer van een verkeersongeval vergoeden, maar verhaal uitoefenen op de verzekerde,  ook wanneer er een geldige groene kaart kan worden voorgelegd !

Werd de polis opgezegd, dan is de verzekeraar niet meer gehouden om de schade bij derden te vergoeden.

U bent met andere woorden in dat geval niet meer verzekerd, zelfs als u een geldige groene kaart kan voorleggen.

 

2019-04-02T17:17:41+00:00 2 april 2019|Categories: Burgerlijk recht - Verkeersrecht - Verzekeringsrecht|Tags: |