Aansprakelijkheid van hulppersonen
in en buiten de contractketting.
Een analyse in het licht van Boek 6

Prof. dr. Ignace Claeys en mr. Camille Desmet (Eubelius)

Webinar op vrijdag 30 augustus 2024


Woninghuur in Vlaanderen en Brussel:
het antwoord op 25 praktijkvragen

Mr. Ulrike Beuselinck en mr. Koen De Puydt (Seeds of Law)

Webinar op dinsdag 27 augustus 2024


Ondernemingsstrafrecht:
wat wijzigt er door boek I en boek II van het Strafwetboek?

Mr. Stijn De Meulenaer (Everest)

Webinar op dinsdag 11 juni 2024


Vereffening-verdeling van nalatenschappen:
16 probleemstellingen

Mr. Nathalie Labeeuw (Cazimir)

Webinar op vrijdag 26 april 2024


Consumentenbescherming bij de verwerving
van financiële diensten: de laatste ontwikkelingen (optioneel met handboek)

Prof. dr. Reinhard Steennot (UGent)

Webinar op donderdag 30 mei 2024


Het nieuwe Boek 6 en de impact inzake verzekeringen:
een analyse aan de hand van 10 knelpunten

Mr. Sandra Lodewijckx en mr. Pieter-Jan Van Mierlo (Lydian)

Webinar op vrijdag 26 april 2024

Vruchtgebruik – Onderhoudswerken, bijdrageplicht en natrekking (Seeds of law)

Auteurs: Ulrike Beuselinck, Imad Touil en Yousra Aberike (Seeds of Law)

Publicatiedatum: 10/07/2020

1. Onderhoudswerken binnen een recht op vruchtgebruik

De vruchtgebruiker is verplicht om alle onderhoudsherstellingen uit te voeren aan het goed waarvan hij het genot heeft.

Het gaat hier om herstellingen die op korte of lange termijn nodig zijn om de waarde van het goed te vrijwaren, onder voorbehoud van normale slijtage, ouderdom of overmacht.

De grove herstellingen zijn daarentegen ten laste van de blote eigenaar. Met grove herstellingen worden de herstellingen bedoeld die betrekking hebben op de structuur van het goed of van zijn inherente bestanddelen of waarvan de kosten manifest de vruchten van het goed te boven gaan.

Echter, wanneer deze grove herstellingen betrekking hebben op bouwwerken of beplantingen die de vruchtgebruiker zelf heeft aangebracht, dan moet de vruchtgebruiker zelf instaan voor deze herstellingen.

Daarnaast is voorzien dat de blote eigenaar die de grove herstellingen uitvoert, van de vruchtgebruiker kan eisen dat deze proportioneel bijdraagt in de kosten daarvan. Deze bijdrage wordt bepaald in verhouding tot de waarde van het vruchtgebruik tegenover de waarde van de volle eigendom. De wetgever heeft echter enkel voorzien in een berekeningstabel voor natuurlijke personen en niet voor rechtspersonen.

Hier kan men contractueel van afwijken of contractueel voorzien in een eigen berekeningstabel voor de bijdrage in de kosten, omdat deze bepalingen van aanvullend recht zijn.

Tevens beschikken partijen, zowel de vruchtgebruiker als de blote eigenaar, over de mogelijkheid om op elk ogenblik het vruchtgebruik te laten omzetten, hetzij in volle eigendom, hetzij in een geldsom, hetzij in een gewaarborgde en geïndexeerde rente.

2. Bijdrage in de lasten binnen een recht op vruchtgebruik

Hoewel het de vruchtgebruiker zal zijn die gehouden is tot alle periodieke lasten, zal de blote eigenaar de buitengewone lasten moeten dragen, ook al moeten deze periodiek worden betaald.

Enkel voor de bouwwerken en/of beplantingen die de vruchtgebruiker zelf heeft opgericht, zal hij zowel de periodieke lasten als de buitengewone lasten moeten dragen.

3. Recht op natrekking

Wanneer de vruchtgebruiker bouwwerken en/of beplantingen heeft opgericht binnen de grenzen van zijn recht, zonder verplichting en met toelating van de blote eigenaar, dan zal deze laatste de vruchtgebruiker moeten vergoeden voor deze werken en/of beplantingen. De blote eigenaar kan niet aandringen op de verwijdering hiervan.

Tot aan de betaling heeft de vruchtgebruiker een retentierecht op deze werken en/of beplantingen. Eveneens kan hij beslissen om deze bouwwerken of beplantingen gedurende de duurtijd van zijn recht op vruchtgebruik weer te verwijderen.

In geval er toestemming is van de blote eigenaar, zal deze middels zijn recht op natrekking eigenaar worden van de bouwwerken en beplantingen.

Wanneer er evenwel geen toestemming van de blote eigenaar voorligt, dan worden de bouwwerken en/of beplantingen de eigendom van de blote eigenaar, zonder dat hij enige vergoeding verschuldigd zal zijn.

Lees hier het originele artikel